Accesaţi pagina de întâmpinare
EUIPO
Protejați-vă mărcile, desenele și modelele industriale în Uniunea Europeană

Protejaţi-vă proprietatea intelectuală în Uniunea Europeană

Ce poate constitui o marcă UE

Pot constitui mărci UE toate semnele, în special cuvintele, (inclusiv numele de persoane), sau desenele, literele, cifrele, culorile, forma produselor sau a ambalajelor lor, sau sunetele.

La 1 octombrie 2017, ca urmare a Regulamentului de modificare (UE) 2015/2424, s-a eliminat sintagma „cerințe de reprezentare grafică”.

În practică, acest lucru înseamnă că, atâta timp cât marca dumneavoastră se încadrează întru-na din categoriile de mărci acceptate de Oficiu și poate fi reprezentată în formatele acceptate, puteți depune o cerere de înregistrare a mărcii fără a fi nevoie de o reprezentare grafică.

word mark figurative mark figurative mark word 3D mark 3D mark with letter position pattern colour mark colour sound mark motion multimedia

 

Ce tip de marcă ați dori să protejați?

În funcție de ce anume doriți să protejați (un cuvânt, un desen, o culoare etc.), aveți de ales între mai multe opțiuni. Ce opțiuni aveți.

Semnele care constituie o marcă trebuie să fie în măsură să distingă produsele și serviciile unei întreprinderi de cele ale unei alte întreprinderi.

Pentru a putea fi înregistrată, marca dumneavoastră trebuie să aibă caracter distinctiv și nu să descrie ceea ce vindeți.

 
 

Marca trebuie să aibă caracter distinctiv

Consumatorii trebuie să poată recunoaște semnul dumneavoastră drept ceea ce este, de exemplu, o indicație a originii. Acesta trebuie să vă distingă de celelalte societăți de pe piață, astfel încât să vă puteți proteja și dezvolta identitatea și valoarea imaginii de marcă.

Marca nu trebuie să descrie ceea ce vindeți

Marca dumneavoastră nu trebuie să monopolizeze un semn care nu face decât să descrie produsele și/sau serviciile pe care le oferiți. Astfel de semne trebuie să rămână la dispoziția tuturor: atât a dumneavoastră, cât și a concurenței.

 

Nici acum nu este clar? Următorul exemplu ar trebui să elimine orice nelămurire

Fără caracter distinctiv
Un consumator nu ar vedea această sticlă, așa cum este prezentată ea aici, ca pe un semn distinctiv capabil să

Vin

Foarte descriptiv
În acest caz, consumatorii nu vor vedea sticla ca având caracter distinctiv, iar cuvântul „vin” descrie pur și simplu conținutul sticlei. Consumatorii vor vedea doar o descriere a produsului.

Exemplificarea modului în care trebuie să arate marca dumneavoastră: distinctivă și nu foarte descriptivă

Joe
Bloggs

Marcă înregistrabilă
În schimb, în acest exemplu, chiar dacă sticla propriu-zisă este lipsită de caracter distinctiv, adăugarea pe etichetă a unui nume cu caracter distinctiv i-ar face pe consumatori să o perceapă ca pe o marcă ce indică o anumită imagine de marcă.

 

EUIPO va respinge cererea dumneavoastră de înregistrare a mărcii dacă este de părere că aceasta nu îndeplinește cerințele de mai sus și alte cerințe specifice. Dacă doriți, puteți trece în revistă și alte motive pentru care marca dumneavoastră ar putea fi respinsă (denumite și „motive absolute de refuz”).

Dacă aveți nelămuriri, vă recomandăm să apelați la consiliere profesională EUIPO nu poate oferi acest tip de consiliere.

 

Ce tipuri de mărci pot să înregistrez?

Există trei tipuri de mărci care pot fi înregistrate: mărci individuale, mărci de certificare și mărci colective.

O marcă individuală distinge produsele și serviciile unei anumite societăți de cele ale unei alte societăți.

Aceasta nu înseamnă însă că este obligatoriu ca o marcă individuală să fie deținută de o singură persoană: mărcile individuale pot fi deținute de una sau mai multe persoane fizice sau juridice. Acest lucru înseamnă că există solicitanți multipli.

Taxa de bază pentru cererea de înregistrare a unei mărci individuale începe de la 850 EUR (depusă pe cale electronică).

Mărcile colective fac distincție între produsele și serviciile unui grup de societăți sau ale membrilor unei asociații de cele ale concurenței. Mărcile colective pot fi folosite pentru a spori încrederea consumatorilor în produsele sau serviciile oferite sub aceeași marcă colectivă. De foarte multe ori, ele se folosesc pentru a identifica produse care au în comun o anumită caracteristică.

Numai asociațiile de fabricanți, producători ,prestatori de servicii sau comercianți, precum și persoanele juridice de drept public pot depune o cerere de înregistrare a unei mărci colective.

Taxa pentru cererea de înregistrare a unei mărci colective este de 1 500 EUR (depusă pe cale electronică).

Mărcile de certificare au fost introduse la EUIPO la 1 octombrie 2017. Acestea sunt un nou tip de marcă la nivelul UE, deși ele există deja de mulți ani în sistemele naționale. Sunt folosite pentru a semnala că produsele sau serviciile respectă cerințele de certificare ale unei instituții sau organizații de certificare și pentru a indica un control al calității.

Orice persoană fizică sau juridică, inclusiv instituții, autorități și organisme de drept public, poate solicita înregistrarea unor mărci UE de certificare, cu condiția ca respectiva persoană să nu desfășoare o activitate economică ce implică furnizarea de produse sau servicii de tipul celor certificate.

Taxa pentru cererea de înregistrare a unei mărci de certificare este de 1 500 EUR (depusă pe cale electronică).

Lista completă a taxelor pentru mărci 

 

 

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.