Accesaţi pagina de întâmpinare
EUIPO
Protejați-vă mărcile, desenele și modelele industriale în Uniunea Europeană

Protejaţi-vă proprietatea intelectuală în Uniunea Europeană


Fondul pentru IMM uri


 
Fondul pentru IMM-uri „Ideas Powered for Business” este o schemă de subvenții creată pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din UE cu privire la drepturile lor de proprietate intelectuală (PI). Fondul pentru IMM-uri este o inițiativă a Comisiei Europene pusă în aplicare de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) și se va desfășura în perioada 10 ianuarie 2022 - 16 decembrie 2022.

Fondurile sunt limitate și se acordă pe principiul „primul venit, primul servit”.

De ce este necesar să vă protejați proprietatea intelectuală

Protejarea proprietății dumneavoastră intelectuale este o necesitate în era digitală. Este singura modalitate legală de a evita ca ideile, produsele sau serviciile dumneavoastră unice să fie copiate sau utilizate fără permisiune. Protecția PI poate acoperi numeroase elemente diferite de activ, inclusiv mărci, desene sau modele industriale, brevete, identități corporative, produse, servicii și procese.

Cine poate beneficia de Fondul pentru IMM-uri

Fondul pentru IMM-uri oferă sprijin financiar IMM-urilor cu sediul în Uniunea Europeană. Cererea poate fi depusă de un proprietar, un angajat sau un reprezentant autorizat al unui IMM din UE care acționează în numele acestuia. Subvențiile sunt întotdeauna transferate direct la IMM-uri.

Cum funcționează Fondul pentru IMM-uri:

Selectare

ȚARA DUMNEAVOASTRĂ

Fondul pentru IMM-uri este un program de rambursare care emite vouchere care pot fi utilizate pentru a acoperi parțial taxele aferente activităților selectate. Există două tipuri de voucher disponibile în funcție de activitatea în cauză:

Voucher 1

1 500 EUR

A se utiliza pentru taxele privind IP Scan, mărcile și desenele sau modelele industriale.

Voucher 2

750 EUR

A se utiliza pentru taxele privind brevetele.

 
 
 
 
 
 


Pentru a beneficia de Fondul pentru IMM-uri, este necesar:
 1. să vă înregistrați, să vă autentificați în contul dumneavoastră din cadrul „Fondului pentru IMM-uri” și să transmiteți un formular de cerere.
 2. După ce cererea dumneavoastră este aprobată, veți primi o notificare privind acordarea subvenției și voucherul (voucherele)*. După aceea, puteți solicita activitățile de PI care vă sunt necesare.
 3. Pentru a primi rambursarea privind activitățile de PI solicitate, trebuie să depuneți cererea de rambursare după ce ați efectuat plata privind activitățile utilizând formularul disponibil în contul dumneavoastră din cadrul Fondului pentru IMM-uri.
*Notă: Voucherele sunt valabile timp de 4 luni din momentul în care vi se acordă subvenția, iar această perioadă poate fi prelungită cu încă 2 luni, dacă acest lucru este solicitat în ultimele 30 de zile din perioada inițială de 4 luni. În această perioadă, puteți solicita și efectua plata cu privire la activitățile de PI și apoi puteți depune cererea aferentă de rambursare, activând astfel voucherul (voucherele).

Asigurați-vă că utilizați voucherul (voucherele) în perioada de valabilitate!

După ce ați activat voucherul (voucherele), există o perioadă de punere în aplicare” în decursul căreia puteți depune cererea pentru activități suplimentare și puteți solicita rambursare suplimentară. Această perioadă durează:
 • 6 luni pentru voucherul 1
 • 12 luni pentru voucherul 2
În fiecare caz, aveți la dispoziție maximum 30 de zile suplimentare pentru a solicita rambursarea după „perioada de punere în aplicare”.

Activități pentru care puteți depune cererea

Ediția 2022 a Fondului pentru IMM-uri acoperă mai multe activități pentru a vă ajuta să puneți în aplicare strategia dumneavoastră de PI privind elementele de activ în funcție de nevoile afacerii dumneavoastră.

Rambursare în proporție de 90 % pentru servicii de prediagnoză de PI (IP Scan)

 • Prin intermediul unor interviuri organizate cu un expert în domeniul PI desemnat de oficiul național pentru proprietate intelectuală, examinați în colaborare modelul dumneavoastră de afaceri, produsele sau serviciile dumneavoastră și planurile dumneavoastră de dezvoltare pentru a determina cea mai potrivită strategie de PI pentru afacerea dumneavoastră. Serviciul de prediagnoză de PI (IP Scan) nu constituie un serviciu juridic.

 • După evaluare, expertul în domeniul proprietății intelectuale vă va furniza un raport complet privind strategia dumneavoastră de PI și va propune un set de bune practici și recomandări cu privire la modul de gestionare, protejare și dezvoltare a drepturilor dumneavoastră de proprietate intelectuală în viitor.

 • IP scan acoperă toate drepturile de proprietate intelectuală (mărci, desene sau modele industriale, brevete, modele de utilitate, soiuri de plante, indicații geografice), chiar și pe cele care nu sunt/nu pot fi înregistrate (drepturi de autor, secrete comerciale), precum și nume de întreprinderi și nume de domenii.

 • Pentru informații mai detaliate despre serviciul IP Scan și avantajele sale, consultați pagina despre IP Scan. Pentru mai multe informații despre serviciul IP Scan din cadrul Fondului pentru IMM-uri, consultați site-ul   oficiului dumneavoastră de PI.

 

Nivelul de protecție pe care îl alegeți (național, regional, UE sau internațional) va depinde de strategia dumneavoastră de afaceri și de planurile dumneavoastră de dezvoltare. Dacă nu sunteți sigur(ă) cu privire la nivelul de protecție sau la nivelul teritorial pe care să-l solicitați, un serviciu de prediagnoză de PI (IP Scan) sau o consultație gratuită în domeniul PI (serviciu pro bono) vă poate ajuta să luați decizia corectă.

 • Rambursare în proporție de 75 % pentru taxele aferente mărcilor și desenelor sau modelelor industriale la nivelul UE:
  Puteți solicita o rambursare în proporție de 75 % pentru taxele de depunere a cererilor de înregistrare a mărcilor și/sau a desenelor sau modelelor industriale, taxele suplimentare de clasă, precum și taxele de examinare, înregistrare, publicare și amânare a publicării la nivelul UE. Înregistrarea pentru acest tip de protecție ar trebui efectuată prin intermediul EUIPO.

 • Rambursare în proporție de 75 % pentru taxele aferente mărcilor și desenelor sau modelelor industriale la nivel național și regional
  Puteți solicita o rambursare în proporție de 75 % pentru taxele de depunere a cererilor de înregistrare a mărcilor și/sau a desenelor sau modelelor industriale, taxele suplimentare de clasă, precum și taxele de examinare, înregistrare, publicare și amânare a publicării la nivel național și regional. Înregistrarea pentru acest tip de protecție ar trebui efectuată direct prin intermediul unui oficiu național de proprietate intelectuală sau al Oficiului Benelux pentru Proprietate Intelectuală (pentru protecție la nivel regional care acoperă Belgia, Țările de Jos și Luxemburg).

 • Rambursare în proporție de 50 % pentru taxele aferente mărcilor și desenelor sau modelelor industriale din afara UE
  Puteți solicita o rambursare în proporție de 50 % pentru taxele de bază privind depunerea cererilor de înregistrare a mărcilor și/sau a desenelor sau modelelor industriale, taxele de desemnare și taxele de desemnare ulterioare în afara UE. Taxele de desemnare pentru țările UE sunt excluse, la fel ca taxele de prelucrare percepute de oficiul de origine. Cererea pentru acest tip de protecție ar trebui depusă prin intermediul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI).

 

 • Rambursare în proporție de 50 % pentru taxele aferente brevetelor la nivel național
  Puteți solicita o rambursare în proporție de 50 % pentru taxele privind activitățile anterioare acordării unei subvenții pentru un brevet (de exemplu, depunere, căutare și examinare), taxele aferente subvenției și taxele de publicare la nivel național. Înregistrarea pentru acest tip de protecție ar trebui efectuată direct prin intermediul unui oficiu național de proprietate intelectuală.

Informații detaliate privind limitele și taxele pot fi consultate în cererea de propuneri și în anexele aferente.

Oficiul pentru proprietate intelectuală oferă, de asemenea, propriul serviciu de prediagnoză de PI, care nu este acoperit de Fondul pentru IMM-uri. Vezi mai multe detalii aici.

Înainte de a depune cererea:

Procedura de depunere a cererii este simplă. Trebuie doar să vă asigurați că aveți următoarele documente pregătite atunci când depuneți cererea. Aceste documente trebuie să fie în format PDF (sunt acceptate versiunile scanate ale documentelor fizice în format PDF). Toată documentația trimisă trebuie să fie lizibilă și nu trebuie să fie protejată prin parolă.
 
Extrasul de cont al întreprinderii dumneavoastră ( mostră) care să conțină următoarele date: numele întreprinderii ca titular de cont; codul IBAN complet cu codul de țară ( exemple); și codul BIC/SWIFT.
 
Certificatul de TVA sau certificatul național de înregistrare al întreprinderii dumneavoastră emis de autoritatea națională competentă.
 
Dacă IMM-ul dumneavoastră utilizează serviciile unui reprezentant sau dacă sunteți un reprezentant care acționează în numele unui IMM, trebuie să transmiteți o „Declarație pe propria răspundere” ( model), semnată de un proprietar sau angajat împuternicit din cadrul IMM-ului.

Lista de taxe și contacte:

Mai jos puteți consulta lista de taxe rambursabile pe activități și pe țări, precum și contactele la EUIPO, OMPI și OPI ale SM pentru asistență în aspectele legate de Fondul pentru IMM-uri

Lista este strict indicativă și poate suferi modificări ulterioare deoarece reunește informații din diferite surse. Pentru a obține ultimele informații, vă rugăm să consultați sursa originală.

Here you can also find a summary of the Contacts at the National IP Offices

 

Dacă aveți nevoie de asistență:

Puteți găsi informații detaliate privind Fondul pentru IMM-uri „Ideas Powered for Business” în cererea de propuneri.

Dacă aveți întrebări, puteți consulta întrebările frecvente sau discuta cu noi online în engleză, franceză, germană, italiană sau spaniolă. Vă stăm la dispoziție de luni până vineri între 8.30 și 18.30 (GMT+1).

Ne puteți trimite și o întrebare prin e-mail într-o limbă oficială a UE: information@euipo.europa.eu.

Instrumente utile:

Site-ul nostru folosește module cookie pentru a consolida funcționalitățile tehnice care facilitează utilizarea sa. De asemenea, folosește și analize. Faceți clic pentru mai multe informații