Accesaţi pagina de întâmpinare
EUIPO
Protejați-vă mărcile, desenele și modelele industriale în Uniunea Europeană

Protejaţi-vă proprietatea intelectuală în Uniunea Europeană

SME-fund-2023-tracking-codeFondul pentru IMM-uri 2023


Fondul pentru IMM-uri „Ideas Powered for Business” este o schemă de subvenții creată pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din UE să-și protejeze drepturile de proprietate intelectuală (PI). Fondul pentru IMM-uri este o inițiativă a Comisiei Europene pusă în aplicare de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) și se va desfășura în perioada 23 ianuarie 2023 - 8 decembrie 2023.

Fondurile sunt limitate și se acordă pe principiul „primul venit, primul servit”.

Dacă vreți să solicitați rambursarea voucherelor dumneavoastră din Fondul pentru IMM-uri 2022, accesați contul din Fondul pentru IMM-uri pentru a completa formularul cererii de rambursare.

De ce este necesar să vă protejați proprietatea intelectuală

Protejarea proprietății intelectuale este o necesitate în era digitală. Este o modalitate legală de a evita ca ideile, produsele sau serviciile dumneavoastră unice să fie copiate sau utilizate fără permisiune. Protecția proprietății intelectuale prin intermediul Fondului pentru IMM-uri poate acoperi numeroase active diferite, precum mărci, desene și modele, brevete și soiuri de plante.

Cine poate beneficia de Fondul pentru IMM-uri

Fondul pentru IMM-uri oferă sprijin financiar IMM-urilor cu sediul în Uniunea Europeană. Cererea poate fi depusă de un proprietar, un angajat sau un reprezentant extern autorizat care acționează în numele acestuia. Subvențiile sunt acordate IMM-urilor, iar rambursarea se face întotdeauna direct în contul bancar al IMM-urilor.

Cum funcționează Fondul pentru IMM-uri:

Selectați

ȚARA DUMNEAVOASTRĂ

Fondul pentru IMM-uri este un program de rambursare care emite vouchere ce pot fi utilizate pentru a acoperi parțial taxele aferente activităților selectate. Există mai multe tipuri de vouchere disponibile în funcție de activitatea pe care doriți să o desfășurați:

IP Scan

Până la 1 350 EUR*

Pentru a acoperi costurile de IP Scan.

*Valoarea variază în funcție de țară.

 

Mărci și desene sau modele

1 000 EUR

A se utiliza pentru taxele aferente mărcilor și desenelor sau modelelor.

Mărci și desene sau modele

1 000 EUR

A se utiliza pentru taxele eligibile privind mărcile și desenele sau modelele.

 
 
 
 
 
 
 

Acestea sunt etapele de parcurs pentru a beneficia de Fondul pentru IMM-uri:

 1.  Înregistrați-vă, conectați-vă la „contul din Fondul pentru IMM-uri” și depuneți formularul de cerere după ce v-ați decis ce tip de voucher(e) vă este cel mai necesar. Pentru mai multe informații, puteți consulta Întrebările frecvente.
 2.  După ce cererea dumneavoastră este aprobată, veți primi o notificare privind acordarea subvenției și voucherul (voucherele)*. După aceea, puteți solicita activitățile de PI care vă sunt necesare.
 3.  Pentru a primi rambursarea pentru activitățile de PI solicitate, trebuie să depuneți cererea de rambursare după ce ați efectuat plata privind activitățile, utilizând formularul disponibil în contul dumneavoastră din Fondul pentru IMM-uri

*Notă: 
Voucherele sunt valabile 2 luni din momentul în care primiți subvenția. Această perioadă de valabilitate poate fi prelungită cu încă 2 luni. Dacă aveți nevoie de o prelungire, o puteți solicita direct în contul din Fondul pentru IMM-uri în ultima lună din perioada inițială de 2 luni. În această perioadă, puteți solicita și efectua plata privind activitățile de PI legate de voucherul (voucherele) acordat(e) și apoi puteți depune cererea aferentă de rambursare, activând, astfel, voucherul (voucherele).

Asigurați-vă că utilizați voucherul (voucherele) în perioada de valabilitate!
Dacă expiră fără a fi prelungit sau activat, voucherul nu mai poate fi utilizat pentru depunerea unei cereri de rambursare. Nu veți mai putea depune o nouă cerere la Fondul pentru IMM-uri pentru același voucher, în cursul aceluiași an.

După ce ați activat voucherul (voucherele), există o „perioadă de punere în aplicare” în care puteți solicita activități suplimentare și rambursare suplimentară în domeniul de aplicare al voucherului (voucherelor). Această perioadă durează:

 • 6 luni în cazul voucherelor pentru IP Scan, mărci și desene sau modele

Activități pe care le puteți solicita

Ediția 2023 a Fondului pentru IMM-uri acoperă mai multe activități pentru a vă ajuta să vă puneți în aplicare strategia de PI privind elementele de activ în funcție de nevoile afacerii dumneavoastră.

Rambursare în proporție de 90 % pentru servicii de prediagnoză de PI (IP Scan)

 • Prin interviuri organizate cu un expert în domeniul PI desemnat de oficiul național pentru proprietate intelectuală, examinați în colaborare modelul de afaceri, produsele sau serviciile și planurile de dezvoltare pentru a determina cea mai potrivită strategie de PI pentru afacerea dumneavoastră. Serviciul IP Scan nu constituie un serviciu juridic.

 • După evaluare, expertul în domeniul proprietății intelectuale vă va furniza un raport complet privind strategia dumneavoastră de PI și va propune un set de bune practici și recomandări cu privire la modul de gestionare, protejare și dezvoltare a drepturilor dumneavoastră de proprietate intelectuală în viitor.

 • IP scan acoperă toate drepturile de proprietate intelectuală (mărci, desene sau modele, brevete, modele de utilitate, soiuri de plante, indicații geografice), precum și pe cele care nu sunt/nu pot fi înregistrate (de exemplu, drepturi de autor, secrete comerciale, nume de întreprinderi, nume de domenii).

 • Pentru informații mai detaliate despre serviciul IP Scan și avantajele sale, consultați pagina despre IP Scan. Pentru mai multe informații despre serviciul IP Scan din cadrul Fondului pentru IMM-uri, consultați site-ul   oficiului dumneavoastră de PI.

 

Nivelul de protecție pe care îl alegeți (național, regional, UE sau internațional) va depinde de strategia de afaceri și de planurile dumneavoastră de dezvoltare. Dacă nu sunteți sigur în legătură cu nivelul de protecție sau nivelul teritorial pe care să-l solicitați, un serviciu de prediagnoză de PI (IP Scan) sau o consultație gratuită în domeniul PI (serviciu de asistență personalizată gratuită pentru PI) vă poate ajuta să luați decizia corectă.

 • Rambursare în proporție de 75 % pentru taxele aferente mărcilor și desenelor sau modelelor la nivelul UE
  Puteți solicita o rambursare în proporție de 75 % pentru taxele de depunere a cererilor de înregistrare a mărcilor și/sau a desenelor sau modelelor, taxele suplimentare de clasă, precum și taxele de examinare, înregistrare, publicare și amânare a publicării la nivelul UE. Înregistrarea pentru acest tip de protecție ar trebui efectuată prin intermediul EUIPO.

 • Rambursare în proporție de 75 % pentru taxele aferente mărcilor și desenelor sau modelelor la nivel național și regional
  Puteți solicita o rambursare în proporție de 75 % pentru taxele de depunere a cererilor de înregistrare a mărcilor și/sau a desenelor sau modelelor, taxele suplimentare de clasă, precum și taxele de examinare, înregistrare, publicare și amânare a publicării la nivel național și regional. Înregistrarea pentru acest tip de protecție ar trebui efectuată direct prin intermediul unui oficiu național de PI sau al Oficiului Benelux pentru Proprietate Intelectuală (pentru protecție la nivel regional care acoperă Belgia, Țările de Jos și Luxemburg).

 • Rambursare în proporție de 50 % pentru taxele aferente mărcilor și desenelor sau modelelor din afara UE
  Puteți solicita o rambursare în proporție de 50 % pentru taxele de bază privind depunerea cererilor de înregistrare a mărcilor și/sau a desenelor sau modelelor, taxele de desemnare și taxele de desemnare ulterioare în afara UE. Taxele de desemnare pentru țările UE sunt excluse, la fel ca taxele de prelucrare percepute de oficiul de origine. Cererea pentru acest tip de protecție ar trebui depusă prin intermediul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI).

 

Oficiul de PI din țara dumneavoastră oferă, de asemenea, propriul serviciu de prediagnoză de PI, care nu este acoperit de Fondul pentru IMM-uri. Vezi mai multe detalii aici.

Informații detaliate despre limite și taxe pot fi consultate în cererea de propuneri și în anexele aferente.

Înainte de a depune cererea:

Procedura de depunere a cererii este simplă. Trebuie doar să vă asigurați că aveți următoarele documente pregătite atunci când depuneți cererea. Aceste documente trebuie să fie în format PDF (sunt acceptate versiunile scanate ale documentelor fizice în format PDF). Toată documentația trimisă trebuie să fie lizibilă și nu trebuie să fie protejată prin parolă.

 

Extrasul de cont al întreprinderii dumneavoastră ( mostră) care să conțină următoarele date: numele întreprinderii ca titular de cont, codul IBAN complet cu codul de țară ( exemple) și codul BIC/SWIFT.

 

Certificatul de TVA sau certificatul național de înregistrare al întreprinderii dumneavoastră emis de autoritatea națională competentă.

 

Dacă IMM-ul dumneavoastră utilizează serviciile unui reprezentant extern sau dacă sunteți un reprezentant care acționează în numele unui IMM, trebuie să transmiteți o „Declarație pe propria răspundere” ( model), semnată de un proprietar sau angajat împuternicit din cadrul IMM-ului.

Notă: Ca să vă valorificați timpul la maxim, asigurați-vă că aveți pregătite toate informațiile despre activele dumneavoastră de PI înainte de a demara procedura de depunere a cererii.

Lista de taxe și contacte

Mai jos puteți consulta lista de taxe rambursabile pe activități și pe țări, precum și contactele specifice la EUIPO, OMPI și OPI ale SM pentru asistență în aspectele legate de Fondul pentru IMM-uri

Lista este strict indicativă și poate suferi modificări ulterioare deoarece reunește informații din surse diferite. Pentru a obține ultimele informații, vă rugăm să consultați sursa originală.

Aici puteți găsi, de asemenea, un rezumat al informațiilor de contact ale oficiilor naționale pentru PI

Dacă aveți nevoie de asistență

Puteți găsi informații detaliate despre Fondul pentru IMM-uri „Ideas Powered for Business” în cererea de propuneri.

Dacă aveți întrebări, puteți consulta Întrebările frecvente pe pagina Fondului pentru IMM-uri sau discuta cu noi online în engleză, franceză, germană, italiană sau spaniolă. Vă stăm la dispoziție și la Centrul de informare al EUIPO, la telefonul +34 965 139 100, de luni până vineri, între orele 8.30 și 18.30 (GMT+1).

Ne puteți trimite și o întrebare prin e-mail, într-o limbă oficială a UE, la adresa information@euipo.europa.eu.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.