Contestații
Cine poate depune o contestație?
Poate depune contestație oricine este afectat în mod nefavorabil de o decizie.
Depunerea unei contestații costă 720 EUR împotriva unei decizii cu privire la o marcă și 800 EUR împotriva unei decizii cu privire la un desen sau model industrial.
Termenul și forma contestației
Trebuie făcută distincția între notificarea de contestație și expunerea motivelor. Pentru mai multe informații faceți clic pe casetele de text de mai jos.
-
Notificare de contestare a deciziei
-
2 luni
-
4 luni
Notificarea de contestație
După notificarea de contestare a deciziei, aveți la dispoziție două luni pentru a depune notificarea de contestație. De asemenea, taxa de contestație trebuie plătită și primită la Oficiu în același termen de două luni. Ca în orice altă procedură introdusă la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), dacă doriți să depuneți o contestație, vă recomandăm să folosiți instrumentul online eAppeal, care vă ajută să evitați să faceți greșeli care pot duce la inadmisibilitatea contestației.
Aflați mai multe despre eAppeal aici.
Expunerea motivelor
Expunerea motivelor descrie motivele contestației, în fapt și în drept, pe care reclamantul dorește să le invoce în contestație. Ea poate fi depusă fie odată cu notificarea de contestație, fie separat în termen de patru luni de la notificarea de contestare a deciziei.
Atât notificarea de contestație, cât și expunerea motivelor trebuie depuse în scris și trebuie redactate în limba de procedură sau în limba în care s-a luat decizia contestată. Ele pot fi trimise pe cale electronică, prin poștă sau printr-un serviciu de curierat.
Revizuirea în primă instanță
După primirea expunerii motivelor, grefa camerelor de recurs depune contestația (notificarea de contestație și expunerea motivelor) în primă instanță. În cauzele ex parte, și anume cauzele care implică o singură parte, departamentul a cărui decizie este contestată își corectează decizia în cazul în care consideră contestația acceptabilă și întemeiată; dacă nu consideră contestația acceptabilă sau întemeiată, cauza este trimisă înapoi la camerele de recurs.
După intrarea în vigoare a Regulamentului privind marca UE, revizuirea prejudicială nu se mai aplică în cauzele inter partes.
Cauzele ex parte
După ce se efectuează o revizuire prejudicială într-o cauză ex parte, dosarul este transmis imediat președintelui camerei de recurs competente, care desemnează un raportor.
Cauzele inter partes
Procedura este puțin diferită în cauzele inter partes. În conformitate cu regulamentul de procedură al camerelor de recurs, după primirea expunerii motivelor, pârâtul poate depune observații. După depunerea unui răspuns, camera de recurs poate permite alte depuneri din partea părților (replică/duplică).
După încheierea părții scrise a procedurii, dosarul este transmis președintelui camerei de recurs competente, care desemnează un raportor.
În ambele tipuri de procedură, dacă raportorul consideră că este necesar, contactează partea/părțile pentru a clarifica orice chestiuni importante referitoare la contestație. În caz contrar, camera de recurs întocmește și pronunță o decizie. După luarea unei decizii de către camerele de recurs, decizia este comunicată părților.
Tribunalul
Deciziile camerelor de recurs pot fi atacate în termen de două luni de la notificarea deciziei, înaintea Tribunalului. Motivele care stau la baza acestor contestații sunt prevăzute la articolul 72 alineatul (2) din Regulamentul privind marca Uniunii Europene și la articolul 61 alineatul (2) din Regulamentul privind desenele sau modelele industriale comunitare.
Toate hotărârile Tribunalului pot fi atacate la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.