Accesaţi pagina de întâmpinare
EUIPO
Protejați-vă mărcile, desenele și modelele industriale în Uniunea Europeană

Protejaţi-vă proprietatea intelectuală în Uniunea Europeană

Menu

Fondul pentru IMM-uri

Impulsionați-vă afacerea prin Fondul pentru IMM-uri

Zăpadă
 
×

 

Fondul pentru IMM-uri „Ideas Powered for Business” este o schemă de subvenții în valoare de 20 de milioane EUR creată pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din Europa să aibă acces la drepturile lor de proprietate intelectuală.

O inițiativă a Comisiei Europene, Fondul pentru IMM-uri este pus în aplicare de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală pentru a sprijini întreprinderile în dezvoltarea strategiilor lor în materie de proprietate intelectuală și protejarea drepturilor lor de proprietate intelectuală la nivel național sau regional sau la nivelul UE.

 

Înregistrați-vă pentru actualizări și mai multe informații

Nume
E-mail
Limba
 

Vă mulțumim!

Avantaje


Fiecare IMM poate beneficia de rambursarea unei sume de maximum 1 500 EUR.

Rambursarea a 75 % din serviciile de prediagnoză de PI (IP Scan)

Serviciul 1

Specialiștii în domeniul proprietății intelectuale (PI) vă vor ajuta să identificați valoarea activelor dumneavoastră de proprietate intelectuală. Acest lucru vă poate ajuta să învățați să vă stabiliți strategia de afaceri în domeniul PI, atât în prezent, cât și în viitor.

AFLAȚI MAI MULTE

Rambursarea a 50 % din taxele de bază pentru cereri de înregistrare de mărci și desene sau modele industriale

Serviciul 2

După ce ați decis care sunt drepturile de proprietate intelectuală pe care doriți să le protejați la nivel național și regional și la nivelul UE, puteți obține o reducere de 50 % din taxele de bază pentru cererile de înregistrare.

AFLAȚI MAI MULTE

Serviciile de prediagnoză de PI din această schemă sunt puse la dispoziție sau sunt coordonate de oficiile PI naționale și regionale participante și nu constituie un serviciu juridic. Înainte să depuneți cererea, trebuie să  verificați lista pentru a vă asigura că serviciul este disponibil în cadrul Fondului pentru IMM-uri din statul dumneavoastră membru. Servicii asemănătoare pot fi oferite de alte oficii PI naționale și regionale, diferite de Fondul pentru IMM-uri.

Serviciile de prediagnoză de PI sunt esențiale pentru elaborarea unei strategii în materie de proprietate intelectuală a IMM-urilor. Specialiștii în domeniul proprietății intelectuale examinează modelul de afaceri, produsele sau serviciile și planurile de dezvoltare ale IMM-ului și ajută IMM-ul să elaboreze o strategie adecvată în materie de proprietate intelectuală.

  • Serviciul de prediagnoză acoperă toate drepturile de proprietate intelectuală (brevete, mărci, desene sau modele industriale, modele de utilitate, soiuri de plante, indicații geografice), precum și pe cele care nu sunt/nu pot fi înregistrate (de ex. secrete comerciale) și nume de societăți, nume de domenii etc.
  • După primirea unei decizii de subvenție pozitive, IMM-ul are la dispoziție 30 de zile în care să solicite și să achite serviciul de prediagnoză de PI prin intermediul oficiului PI național respectiv (dacă este disponibil în statul membru).
  • După achitarea serviciului de prediagnoză de PI, IMM-ul poate trimite cererea de rambursare folosind linkul disponibil în decizia de subvenție.
  • Serviciul de prediagnoză de PI va fi furnizat de un specialist (desemnat de oficiul național), care va organiza interviuri pentru a afla mai multe despre IMM, din perspectiva afacerii și a proprietății intelectuale.
  • După evaluare, specialistul va furniza un raport cu privire la drepturile de PI ale IMM-ului și va propune recomandări cu privire la gestionarea și protejarea drepturilor de PI respective în viitor.
  • Timpul necesar pentru prestarea serviciului de prediagnoză de PI va varia în funcție de IMM și poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni.

Puteți solicita rambursarea a 50 % din taxele de bază pentru cereri de înregistrare de mărci și/sau desene sau modele industriale. Nivelul de protecție pe care îl alegeți (național, regional sau UE) va depinde de strategia dumneavoastră de afaceri și de planurile de dezvoltare. Dacă nu sunteți siguri cu privire la nivelul de protecție sau nivelul teritorial pe care să-l solicitați, un serviciu de prediagnoză de PI (IP Scan, serviciul 1) vă poate ajuta să luați decizia corectă.

 

Când se depune cererea?

Fondul pentru IMM-uri vizează direct întreprinderile mici și mijlocii din cele 27 de state membre ale UE. Dacă întreprinderea dumneavoastră se încadrează în definiția oficială a IMM-urilor dată de UE, puteți solicita asistență pentru serviciile descrise mai sus, în cadrul uneia dintre cele șase faze (intervale) din 2021:

INTERVALUL 1
11 ianuarie 2021
- 31 ianuarie 2021

INTERVALUL 2
1 martie 2021
- 31 martie 2021

INTERVALUL 3
1 mai 2021
- 31 mai 2021

INTERVALUL 4
1 iulie 2021
- 31 iulie 2021

INTERVALUL 5
1 sept. 2021
- 30 sept. 2021

INTERVALUL 6
1 oct. 2021
- 31 oct. 2021

Vor fi luate în considerare doar cererile depuse în fiecare din cele șase intervale. Puteți depune o cerere pentru serviciul 1, serviciul 2 sau o combinație a celor două. Se poate depune o singură cerere per interval și este permisă o singură cerere per serviciu. Dacă solicitați un serviciu într-un interval, puteți solicita celălalt serviciu într-un interval ulterior. Rambursarea maximă este limitată la 1 500 EUR per solicitant, indiferent de numărul de cereri depuse. Subvențiile se acordă pe principiul „primul venit, primul servit”.

 

Depunerea cererii

Urmați ghidul pas cu pas și link-urile indicate pentru mai multe informații. Dacă aveți nevoie de mai multe informații, consultați secțiunea Întrebări frecvente de mai jos.

1.

Folosiți lista noastră de verificare pentru a verifica statutul IMM-ului dumneavoastră și pentru a afla dacă sunteți sau nu eligibili pentru a depune o cerere.

Lista de verificare pentru solicitanți

Înainte de a depune cererea, asigurați-vă că răspundeți „da” la toate întrebările de mai jos:

Da Nu

Este societatea dumneavoastră o întreprindere mică sau mijlocie confirmată, cu sediul în Uniunea Europeană?
 
Ați citit cererea de propuneri înainte de a completa formularul de cerere?
 
Știți contul bancar al societății și aveți un extras de cont (model) care conține următoarele detalii: numele societății ca titular de cont, numărul IBAN (exemple) și codul BIC/SWIFT?
 
Aveți certificatul de înregistrare în scopuri de TVA sau certificatul cu numărul național de înregistrare al societății dumneavoastră?
 
Știți ce serviciu/servicii intenționați să solicitați (serviciul 1/serviciul 2 sau ambele), potrivit cererii de propuneri?
 
Știți pentru ce drepturi de PI (mărci și/sau desene sau modele industriale) intenționați să depuneți cererea (serviciul 2)?
 
Înțelegeți pe deplin că nu puteți solicita aceste servicii dacă ați beneficiat deja de finanțare națională sau din partea UE pentru aceleași servicii sau o parte din ele?
 

 

 

2.

Depuneți cererea și toate documentele justificative la Fondul pentru IMM-uri. Veți primi un e-mail cu confirmarea de primire a cererii dumneavoastră. NOTĂ: Puteți depune cererea pentru Fondul pentru IMM-uri doar în cele cinci intervale desemnate pentru 2021.

După depunerea cererii

Dacă cererea este admisă, veți primi o decizie de subvenție semnată de EUIPO. Păstrați-o – veți avea nevoie de ea mai târziu! Solicitanții respinși vor fi informați cu privire la decizie și la motivele refuzului.

 

3.

După notificarea unei decizii pozitive, aveți la dispoziție 30 de zile:

  • pentru a solicita un serviciu de prediagnoză de PI. Serviciile de prediagnoză de PI sunt disponibile prin intermediul oficiilor naționale care oferă acest serviciu.
  • pentru a depune cererea și a plăti pentru marca și/sau desenul sau modelul dvs. industrial. Cererile de înregistrare pentru a mărci și desene sau modele industriale pot fi depuse la oficiile naționale pentru proprietate intelectuală (la nivel național), la Oficiul Benelux pentru Proprietate Intelectuală (care include Belgia, Țările de Jos și Luxemburg; la nivel regional) sau la EUIPO (care include toate statele membre ale UE).

 

4.

În sfârșit, după plata serviciilor solicitate, trimiteți cererea de rambursare folosind linkul disponibil în decizia de subvenție. Veți primi un e-mail cu confirmarea de primire a cererii dumneavoastră. 

 

Plata se va efectua în interval de o lună, cu condiția aprobării informațiilor și documentelor depuse. Beneficiarii vor primi o notificare prin e-mail

 

Aveți alte întrebări? - Întrebări frecvente

Pagină actualizată ultima dată 08-10-2021
Site-ul nostru folosește module cookie pentru a consolida funcționalitățile tehnice care facilitează utilizarea sa. De asemenea, folosește și analize. Faceți clic pentru mai multe informații