Înregistrați-vă cu
FastTrack
Doriți să vă protejați marca sau desenul ori modelul?
Modul de înregistrare
a mărcii dumneavoastră Ce poate să constituie
o marcă? Care sunt
beneficiile?
O marcă a Uniunii Europene vă garantează drepturi exclusive în toate statele membre ale Uniunii Europene, actuale și viitoare, printr-o singură înregistrare. Este valabilă 10 ani și poate fi reînnoită nelimitat, pentru perioade succesive de 10 ani.
Dorim să vă oferim o opțiune rapidă și sigură pentru a vă înregistra marca UE.
Vă puteți crea și depune cererea în trei pași simpli, cu ajutorul unui formular care îndrumă IMM-urile și persoanele fizice cu sediul sau domiciliul în Spațiul Economic European fără asistență din partea unui profesionist în domeniul mărcilor.
Modul de înregistrare a
desenului sau modelului industrial Ce poate să constituie
un desen sau model? Care sunt
beneficiile?
Dorim să vă oferim o opțiune rapidă și sigură pentru a vă înregistra desenul sau modelul UE.
Vă putem îndruma să creați și să depuneți cererea în patru pași. Veți avea nevoie de următoarele:
- Numele și adresa dvs.
- Desenul sau modelul dvs. (7 vederi)
- Desenul sau modelul dvs. este nou? Căutați aici pentru a afla dacă desenul sau modelul dvs. este disponibil.
- Cu ce se ocupă întreprinderea dvs.? Comercializați produse? Oferiți servicii? Căutați aici termenii corespunzători.
- Taxa de bază pentru înregistrarea și publicarea desenului sau modelului este de 350 EUR.
Depuneți o cerere de înregistrare a unui desen sau model industrial comunitar cu ajutorul cererii în patru pași
Opțiunea Fast Track pentru înregistrarea unui desen sau model industrial

- Puteți crea și depune cererea în doar 10 minute.
- Vă vom ghida pas cu pas pe parcursul procedurii de depunere a cererii.
- Aflați mai multe despre Fast Track.
- Plata se poate face doar cu cardul de credit sau din contul curent. Nu se acceptă viramente bancare.

La EUIPO, le oferim solicitanților posibilitatea de a-și înregistra mai repede desenele sau modelele industriale. Această procedură accelerată se numește „Fast Track”.
După primirea cererii la EUIPO, examinatorii noștri se ocupă de verificarea ei. Dacă respectă anumite standarde și nu se constată nicio neregulă, cererea va fi tratată mai repede, iar desenul sau modelul dumneavoastră industrial poate fi înregistrat în două zile lucrătoare.
Pentru mai multe informații despre standardele serviciilor noastre, consultați Carta serviciilor EUIPO pe pagina noastră despre calitate.
Ce condiții trebuie îndeplinite pentru procedura Fast Track?
Dacă doriți să vă înregistrați desenul sau modelul industrial prin procedura Fast Track, trebuie doar să:
- folosiți Formularul de cerere online în patru pași
- folosiți DesignClass când indicați produsele cărora li se aplică desenul sau modelul dvs. industrial;
- anexați orice document relevant pentru revendicarea priorității;
- plătiți din contul dumneavoastră curent sau prin card de credit;
- folosiți numerele de identificare din baza de date a EUIPO, dacă sunteți reprezentant.
Ce anume poate să constituie un desen sau model industrial comunitar?
Acesta este aspectul produsului dvs. sau ambalajul dvs. Un desen sau model înregistrat protejează investiția pe care o faceți în aspectul produsului dvs. și previne copierea sa de alte întreprinderi. Adaugă valoare întreprinderii dvs. și o diferențiază de altele, pe tot teritoriul Uniunii Europene!
Condiții pentru procedura Fast Track
Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) oferă solicitanților înregistrării unei mărci posibilitatea ca cererea lor să fie prelucrată și publicată mai repede dacă îndeplinește condițiile pentru procedura Fast Track.
La primirea unei cereri adresate EUIPO, personalul nostru o examinează pentru a evalua dacă marca este valabilă. Cu cât cererea este mai complexă, cu atât durează mai mult examinarea ei de către personalul nostru. De aceea, cererile primite de EUIPO care îndeplinesc anumite condiții vor fi prelucrate mai rapid și vor ajunge mai repede în prima etapă a procedurii de înregistrare, publicarea cererii. Această procedură accelerată se numește Fast Track.

Care sunt avantajele procedurii?
- Este mai rapidă. Cererea poate fi publicată în jumătate din timpul necesar pentru cererile obișnuite sau chiar mai repede.
- Este mai sigură. Pentru ca o cerere să fie prelucrată prin procedura Fast Track, este necesar să vă selectați produsele și serviciile dintr-o bază de date numită baza de date armonizată (HDB), care conține termeni deja acceptați de EUIPO și de toate oficiile de proprietate intelectuală din Uniunea Europeană. Aceasta reduce mult eventualele nereguli, astfel încât să puteți fi sigur că faceți alegerile corecte.
Pentru mai multe informații despre standardele serviciilor noastre, consultați Carta serviciilor EUIPO pe pagina noastră despre calitate.
Cum pot să îndeplinesc condițiile pentru procedura Fast Track?
Există două condiții principale pentru ca cererea să fie prelucrată prin procedura Fast Track:
- să selectați produsele și serviciile pentru care solicitați marca dintr-o bază de date cu termeni care au fost deja acceptați de EUIPO. Formularul de cerere în cinci pași este conceput pentru a vă îndruma în alegerile dumneavoastră, astfel încât cererea să poată fi prelucrată prin Fast Track;
- să efectuați plata în avans: examinatorii noștri pot începe examinarea cererii numai după efectuarea plății. Dacă plata se efectuează imediat și nu apar nereguli în momentul depunerii sau pe parcursul examinării, cererea dumneavoastră va fi prelucrată prin Fast Track.
Dacă plătiți printr-un cont curent, rețineți că suma va fi debitată imediat din contul dumneavoastră. Dacă plătiți prin virament bancar, trebuie să faceți viramentul imediat după depunerea cererii.
Este posibil ca unele cereri să îndeplinească condițiile procedurii Fast Track la momentul depunerii, dar ulterior să nu le mai îndeplinească. De exemplu, s-ar putea constata o neregulă, cum ar fi faptul că marca pe care doriți să o înregistrați nu are un caracter suficient de distinctiv. Dacă cererea dumneavoastră nu mai îndeplinește una dintre condițiile pentru prelucrarea prin Fast Track, veți fi înștiințat în scris.
Fast Track: Condițiile complete
- Solicitantul trebuie să aibă domiciliul în Spațiul Economic European (SEE). În caz contrar, solicitantul trebuie să numească un reprezentant valabil.
- Marca nu poate fi nici marcă colectivă, nici marcă de certificare.
- Nu solicitați o cercetare națională sau europeană în cererea dumneavoastră.
- În privința revendicării priorității sau seniorității:
- nu trebuie să existe revendicări de prioritate/senioritate sau
- dacă se revendică o prioritate/senioritate, mărcile pe care se bazează revendicarea pot fi importate din baza de date TMview pe parcursul procedurii de depunere a cererii sau
- dacă se revendică o prioritate/senioritate, iar marca sau mărcile asociate nu există în TMview, trebuie anexat certificatul respectiv.
- Dacă se revendică o prioritate de expunere, prelucrarea cererii prin procedura Fast Track este încă posibilă dacă se anexează certificatul respectiv.
- Tipul mărcii trebuie să fie unul dintre următoarele: verbală / figurativă / tridimensională / sonoră.
- Dacă marca este figurativă / tridimensională, nu se mai pot face revendicări ale culorii.
- Dacă marca este figurativă / tridimensională / sonoră, trebuie furnizate anexele relevante și valabile.
- Toți termenii din lista de produse și servicii trebuie selectați din baza de date care conține termeni deja acceptați de EUIPO.
- Plata trebuie efectuată printr-una din metodele de plată acceptate. În procedura Fast Track nu se acceptă însă plata prin contul curent al unei terțe părți.
- Cu privire la plata taxelor se aplică următoarele condiții:
- card de credit: nicio cerință specială;
- virament bancar: solicitantul trebuie (1) să folosească codul tranzacției de plată generat de formular și numărul mărcii pentru a identifica dosarul; (2) să facă viramentul imediat; și (3) de preferință, să facă o plată separată pentru fiecare cerere depusă;
- în cazul titularilor de cont curent, solicitantul trebuie să selecteze Debitați acum în formularul de plată.
- Dacă limba în care se redactează cererea nu este una din cele cinci limbi ale EUIPO (engleză, franceză, germană, italiană și spaniolă), solicitantul trebuie să accepte traducerea furnizată de EUIPO într-o a doua limbă selectată din cele cinci limbi acceptate.
Notă: plățile prin virament bancar, cu mențiunea codului corespunzător al tranzacției, trebuie să ajungă la EUIPO în termen de nouă zile de la data depunerii cererii. În caz contrar, EUIPO nu poate garanta standardele de prelucrare rapidă prin procedura Fast Track.
Toate referințele legate de termene sunt furnizate în scop de exemplificare și nu au caracter obligatoriu pentru Oficiu.
Ce poate constitui o marcă UE
Pot constitui mărci UE toate semnele, în special cuvintele, (inclusiv numele de persoane), sau desenele, literele, cifrele, culorile, forma produselor sau a ambalajelor lor, sau sunetele.
La 1 octombrie 2017, ca urmare a Regulamentului de modificare (UE) 2015/2424, s-a eliminat sintagma „cerințe de reprezentare grafică”.
În practică, acest lucru înseamnă că, atâta timp cât marca dumneavoastră se încadrează întru-na din categoriile de mărci acceptate de Oficiu și poate fi reprezentată în formatele acceptate, puteți depune o cerere de înregistrare a mărcii fără a fi nevoie de o reprezentare grafică.
Ce tip de marcă ați dori să protejați?
În funcție de ce anume doriți să protejați (un cuvânt, un desen, o culoare etc.), aveți de ales între mai multe opțiuni. Ce opțiuni aveți.
Semnele care constituie o marcă trebuie să fie în măsură să distingă produsele și serviciile unei întreprinderi de cele ale unei alte întreprinderi.
Pentru a putea fi înregistrată, marca dumneavoastră trebuie să aibă caracter distinctiv și nu să descrie ceea ce vindeți.
Marca trebuie să aibă caracter distinctiv
Consumatorii trebuie să poată recunoaște semnul dumneavoastră drept ceea ce este, de exemplu, o indicație a originii. Acesta trebuie să vă distingă de celelalte societăți de pe piață, astfel încât să vă puteți proteja și dezvolta identitatea și valoarea imaginii de marcă.
Marca nu trebuie să descrie ceea ce vindeți
Marca dumneavoastră nu trebuie să monopolizeze un semn care nu face decât să descrie produsele și/sau serviciile pe care le oferiți. Astfel de semne trebuie să rămână la dispoziția tuturor: atât a dumneavoastră, cât și a concurenței.
Nici acum nu este clar? Următorul exemplu ar trebui să elimine orice nelămurire
Fără caracter distinctiv
Un consumator nu ar vedea această sticlă, așa cum este prezentată ea aici, ca pe un semn distinctiv capabil să
Vin
Foarte descriptiv
În acest caz, consumatorii nu vor vedea sticla ca având caracter distinctiv, iar cuvântul „vin” descrie pur și simplu conținutul sticlei. Consumatorii vor vedea doar o descriere a produsului.

Joe
Bloggs
Marcă înregistrabilă
În schimb, în acest exemplu, chiar dacă sticla propriu-zisă este lipsită de caracter distinctiv, adăugarea pe etichetă a unui nume cu caracter distinctiv i-ar face pe consumatori să o perceapă ca pe o marcă ce indică o anumită imagine de marcă.
EUIPO va respinge cererea dumneavoastră de înregistrare a mărcii dacă este de părere că aceasta nu îndeplinește cerințele de mai sus și alte cerințe specifice. Dacă doriți, puteți trece în revistă și alte motive pentru care marca dumneavoastră ar putea fi respinsă (denumite și „motive absolute de refuz”).
Dacă aveți nelămuriri, vă recomandăm să apelați la consiliere profesională EUIPO nu poate oferi acest tip de consiliere.
Ce tipuri de mărci pot să înregistrez?
Există trei tipuri de mărci care pot fi înregistrate: mărci individuale, mărci de certificare și mărci colective.
O marcă individuală distinge produsele și serviciile unei anumite societăți de cele ale unei alte societăți.
Aceasta nu înseamnă însă că este obligatoriu ca o marcă individuală să fie deținută de o singură persoană: mărcile individuale pot fi deținute de una sau mai multe persoane fizice sau juridice. Acest lucru înseamnă că există solicitanți multipli.
Taxa de bază pentru cererea de înregistrare a unei mărci individuale începe de la 850 EUR (depusă pe cale electronică).
Mărcile colective fac distincție între produsele și serviciile unui grup de societăți sau ale membrilor unei asociații de cele ale concurenței. Mărcile colective pot fi folosite pentru a spori încrederea consumatorilor în produsele sau serviciile oferite sub aceeași marcă colectivă. De foarte multe ori, ele se folosesc pentru a identifica produse care au în comun o anumită caracteristică.
Numai asociațiile de fabricanți, producători ,prestatori de servicii sau comercianți, precum și persoanele juridice de drept public pot depune o cerere de înregistrare a unei mărci colective.
Taxa pentru cererea de înregistrare a unei mărci colective este de 1 500 EUR (depusă pe cale electronică).
Mărcile de certificare au fost introduse la EUIPO la 1 octombrie 2017. Acestea sunt un nou tip de marcă la nivelul UE, deși ele există deja de mulți ani în sistemele naționale. Sunt folosite pentru a semnala că produsele sau serviciile respectă cerințele de certificare ale unei instituții sau organizații de certificare și pentru a indica un control al calității.
Orice persoană fizică sau juridică, inclusiv instituții, autorități și organisme de drept public, poate solicita înregistrarea unor mărci UE de certificare, cu condiția ca respectiva persoană să nu desfășoare o activitate economică ce implică furnizarea de produse sau servicii de tipul celor certificate.
Taxa pentru cererea de înregistrare a unei mărci de certificare este de 1 500 EUR (depusă pe cale electronică).
Lista completă a taxelor pentru mărci
Definiția desenului sau modelului industrial
Protecția desenului sau modelului industrial reprezintă un avantaj comercial important pentru întreprinderile de toate mărimile, nu doar pentru cele mari.
Conform cercetării EUIPO, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) care dețin desene sau modele industriale au venituri pe angajat cu 17 % mai mari decât IMM-urile care nu dețin drepturi de proprietate intelectuală.
Desenele sau modelele industriale sunt bine definite în Uniunea Europeană:
„aspectul exterior al unui produs sau al unei părți a acestuia, care îi conferă, în special, caracteristicile liniilor, contururilor, culorilor, formei, texturii și/sau a materialelor și/sau a ornamentației produsului în sine”.
Articolul 3 din Regulamentul privind desenele sau modelele industriale
Exemple de desene sau modele industriale
Aproape orice articol industrial sau artizanal se califică pentru protecția conferită desenelor sau modelelor industriale (cu excepția programelor de calculator)
Un strop de teorie
Proprietatea intelectuală
Conceptul de proprietate intelectuală (PI) este unul simplu și există de mult timp. Oriunde mergem, proprietatea intelectuală ne înconjoară.
Proprietatea intelectuală nu protejează gânduri și idei – ea definește și protejează inovațiile și creațiile omului
- Mărcile semnalează consumatorilor originea produselor
- Desenele și modelele industriale se referă la aspectul produselor
- Dreptul de autor se referă la creații artistice, de exemplu cărți, muzică, picturi, sculpturi și filme
- Brevetele protejează invenții tehnice din toate domeniile tehnologiei
Proprietatea intelectuală îi răsplătește pe inovatori și permite tuturor să beneficieze de realizările lor.
Metroul proprietății intelectuale: proiectanții își reiau adesea ideile pentru a face ceva nou, util și unic. Descărcați această hartă – vă va ajuta să vă înregistrați drepturile.

Mai multe resurse privind PI
4 Reasons 4 Trademarks
rademarks are one of several intellectual property rights that help protect and enhance your brands. They help consumers identify products and services with the entity from which they originate. Organisations rely on trademarks to distinguish themselves from their competitors, to create an association between their trademarks and product quality, and to build their reputation and consumer loyalty. So, there are good reasons to consider how you develop a trademark protection strategy and safeguard your brand.
4iP Council has developed this interactive guide in cooperation with eminent academics and experts to share best practice and deepen understanding of the value of design rights. In particular, we would like to thank the following organisations for their valuable insights, engagement and support.
4 Reasons 4 Design Rights
Design rights are one of several intellectual property rights. They are exclusive rights that protect the appearance of a product, or a part of it, provided it is new and has individual character that sets it apart from any pre-existing designs that could be known about (however old). Businesses register designs to strengthen their competitive advantage, prevent work from being copied and build assets for value creation.
This means that the absence of design protection can be detrimental on
those
dimensions.
4iP Council has developed this interactive guide in cooperation with eminent academics and experts to share best practice and deepen understanding of the value of design rights. In particular, we would like to thank the following organisations for their valuable insights, engagement and support.
Asistență gratuită personalizată în domeniul proprietății intelectuale
Obțineți asistență gratuită pentru startupuri, ca să valorificați proprietatea intelectuală, cu ajutor din partea experților
OBȚINEȚI ASISTENȚĂSesiunea dvs. va expira în...
Sesiunea dvs. a expirat
Am observat că nu ați avut nicio activitate pe internet în ultimele 120 minute