Accesaţi pagina de întâmpinare
EUIPO
Protejați-vă mărcile, desenele și modelele industriale în Uniunea Europeană

Protejaţi-vă proprietatea intelectuală în Uniunea Europeană

Ilustrație IPScan becuri

 

IP Scan

Identificați proprietatea dumneavoastră intelectuală și aflați cum puteți integra o strategie de PI în planurile de afaceri ale întreprinderii dumneavoastră.

Protejarea proprietății intelectuale (PI) este singura modalitate legală de a evita ca ideile, produsele sau serviciile dumneavoastră unice să fie copiate sau utilizate fără permisiune.

Serviciul de prediagnoză de PI (IP Scan) vă pune în legătură directă cu un expert în domeniul PI desemnat de un oficiu național pentru PI, care va lucra împreună cu dumneavoastră pentru a vă analiza modelul de afaceri, produsele/serviciile și planurile de dezvoltare.

Pe durata colaborării, veți afla care sunt activele necorporale care trebuie protejate și cum vă poate ajuta proprietatea intelectuală în dezvoltarea afacerii. IP Scan nu este un serviciu juridic, ci are rolul de a vă îndruma întreprinderea privind înregistrarea și valorificarea proprietății intelectuale, acum și în viitor.

IP Scan este disponibil în statele membre UE indicate mai jos.

„A fost foarte bine și foarte relevant pentru noi. Am câștigat timp, am primit ajutor din partea experților, iar acum avem mărcile, care sporesc valoarea întreprinderii noastre.”

- Laura Andelin, ONIT Sport (Finlanda)

Bazele IP Scan

IP Scan poate pune bazele strategiei întreprinderii dumneavoastră privind proprietatea intelectuală.

Proprietatea intelectuală protejată cuprinde diferite active înregistrabile și neînregistrabile, de exemplu mărci, desene sau modele și brevete. Activele necorporale înregistrate nu oferă doar protecție juridică, ci vă oferă și exclusivitate și un avantaj competitiv pe piață.

Proprietatea intelectuală de mare valoare poate fi folosită pentru a găsi noi surse de venit, de exemplu din acordarea de licențe, vânzări sau acorduri de co-branding. În ceea ce privește obținerea finanțării, PI înregistrată este considerată un indicator al unei întreprinderi puternice și sănătoase.

  • Analizați modelul dumneavoastră de afaceri cu un expert în domeniul PI
  • Aflați care sunt de fapt activele de PI ale întreprinderii dumneavoastră și cum le puteți înregistra și gestiona
  • Identificați metodele prin care vă puteți proteja PI și ce puteți face dacă vă sunt încălcate drepturile
  • Aflați cum puteți preveni conflictele în domeniul PI cu concurenții sau cu partenerii potențiali
  • Elaborați o strategie de PI clară pentru întreprinderea dumneavoastră – ce să înregistrați, unde să înregistrați și cum să vă exploatați PI prin acordarea de licențe, parteneriate, internaționalizare etc.

Este posibil ca întreprinderea dumneavoastră să dispună de una sau mai multe active necorporale și să nu fie conștientă de acest lucru:

  1. Bazele: Denumirea întreprinderii dumneavoastră și numele domeniului său online
  2. PI înregistrabilă: mărci, brevete, desene sau modele, modele de utilitate, drepturi de autor, soiuri de plante sau indicații geografice
  3. PI neînregistrabilă: secrete comerciale și desene sau modele neînregistrate
 

Procesul IP Scan

IP Scan este un serviciu complex și bazat pe colaborare. Cu ajutorul unui expert, veți examina fiecare aspect al proprietății intelectuale a întreprinderii dumneavoastră.

Fiecare activ necorporal pe care îl deține întreprinderea dumneavoastră este evaluat în timpul unui IP Scan și, de aceea, este foarte important să vă asigurați că expertul din domeniul PI care vă ajută deține toate informațiile pertinente. Procesul necesită un angajament din partea întreprinderii dumneavoastră de a aloca timpul necesar pentru a aduna informațiile solicitate, a participa la procesul de intervievare și a colabora cu expertul din domeniul PI. IP Scan presupune trei etape:

1. Pregătire
Etapa de pregătire, în care întreprinderea dumneavoastră trebuie să răspundă la un scurt chestionar de autoevaluare. Acesta este revizuit de expertul în domeniul PI pentru a înțelege legătura întreprinderii dumneavoastră cu proprietatea intelectuală.
2. Analiză
Etapa de analiză, în care expertul în domeniul PI organizează interviuri cu dumneavoastră pentru a vă explora modelul de afaceri, pentru a vă evalua PI și pentru a identifica strategia de PI cea mai potrivită pentru întreprinderea dumneavoastră.
3. Raport
Etapa raportului, în care expertul în domeniul PI prezintă constatările analizei și oferă recomandări privind integrarea strategiei de PI în planul de afaceri al întreprinderii.

Raportul IP Scan

Raportul expertului în domeniul PI conține constatările generale din prima și din a doua etapă și acoperă cinci subiecte principale:

Modelul de afaceri al IMM-ului și strategia întreprinderii

Identificarea și analiza PI existente și a activelor relevante pentru PI

Utilizarea căutărilor de PI

Gestionarea și strategia privind PI: cum să vă gestionați cel mai bine activele de PI

Rezumat și recomandări strategice

IP Scan este acoperit de Fondul pentru IMM-uri

Obțineți rambursarea a 90 % din costul serviciilor de IP Scan prin subvenția de la Fondul pentru IMM-uri.

Este disponibil ajutor financiar

Fondul pentru IMM-uri este o schemă de subvenții concepută pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din Uniunea Europeană (UE) cu costurile de înregistrare a PI. IMM-urile care efectuează un IP Scan pot obține rambursarea a 90 % din costul serviciului, obținând mai întâi o subvenție prin Fondul pentru IMM-uri de la EUIPO.

O oportunitate disponibilă exclusiv pentru IMM-urile din UE

Pentru a solicita o subvenție, întreprinderea dumneavoastră trebuie să fie un IMM stabilit în Uniunea Europeană. Revizuiți definiția oficială a IMM-ului dată de UE pentru a vă asigura că întreprinderea dumneavoastră este eligibilă.

 

Procesul de depunere a cererilor la Fondul pentru IMM-uri nu necesită multe formulare sau documente. Trebuie să pregătiți doar câteva informații de bază, precum certificatul de TVA al întreprinderii și detaliile contului bancar.

Primul pas constă în depunerea cererii pentru Fondul pentru IMM-uri și obținerea aprobării pentru subvenție. Durează puțin să depuneți cererea și doar câteva zile pentru a primi un răspuns.

Pentru mai multe informații, vizitați pagina de start a Fondului pentru IMM-uri și selectați țara dumneavoastră pentru detalii. Acolo puteți consulta și lista noastră de întrebări frecvente dacă aveți întrebări sau ne puteți contacta direct prin chatul nostru online. De asemenea, puteți contacta oficiul dumneavoastră național pentru PI la linkurile de mai sus.

 

Site-ul nostru folosește module cookie pentru a consolida funcționalitățile tehnice care facilitează utilizarea sa. De asemenea, folosește și analize. Faceți clic pentru mai multe informații