Przejdź do strony głównej
EUIPO
Zapewnij ochronę swoim znakom towarowym i wzorom w Unii Europejskiej.

Obejmij swoją własność intelektualną ochroną w Unii Europejskiej

Menu

W jaki sposób pracować z wersjami roboczymi on-line

Istnieje możliwość zapisywania zgłoszeń on-line na dowolnym etapie procesu i późniejszego kontynuowania. Zapisane zgłoszenia znajdują się w sekcji wersji roboczych User Area.

Zwracamy uwagę, że zapisane zgłoszenie nie oznacza jego złożenia, lecz jedynie zapisanie go w wersji roboczej. Wersje robocze przechowywane są w twoim User Area przez 30 dni.

Drafts section

W celu zachowania zgłoszenia jako wersji roboczej, kliknij przycisk „Zapisz" w formularzu zgłoszeniowym.

W zgłoszeniu zarejestrowanego wzoru wspólnotowego (ZWW), w opcjach nagłówka znajduje się przycisk „Zapisz".

'Save' button in the registered Community design application

W innych rodzajach zgłoszeń przycisk znajdować się będzie w menu nawigacyjnym po prawej stronie w górnej części ekranu.

'Save' button in trade mark application 'Save' button in the application for a notice of opposition

Jeśli kllikniesz przycisk „Zapisz", zgłoszenie w wersji roboczej zostanie przeniesione do sekcji „Wersje robocze" w twoim User Area. Aby ułatwić identyfikację konkretnej wersji roboczej w tabeli wersji roboczych, można dodać alfanumeryczny osobisty numer referencyjny w dowolnym zgłoszeniu.

Personal reference number in your online application Personal reference number in your online application

Następnie w łatwy sposób będziesz mógł odnaleźć swoje zgłoszenie w User Area:

Reference column in the drafts table

Z sekcji „Wersji roboczych" można:

  • ponownie otworzyć zgłoszenie, klikając na ikonkę strony Re-open icon, aby kontynuować jego wypełnianie;
  • wysłać kopię wersji roboczej na adres e-mail odbiorcy, wybierając stosowną wersję roboczą i klikając „Wyślij na konto e-mail";
  • do kopii roboczej dołączyć notatkę, klikając na ikonkę notatki po prawej stronie w każdym rzędzie Notes icon lub na przycisk „Notatki" w menu czynności;
  • zablokować Open lock icon wersję roboczą, aby nie została usunięta automatycznie po 30 dniach. Przypominamy, że wersji roboczych zarejestrowanych wzorów wspólnotowych nie można zablokować i zawsze będą one usuwane po 7 dniach.
  • Usunąć wersję roboczą, klikając na ikonkę kosza Bin icon lub na polecenie „Usuń".

Inne często zadawane pytania dotyczące pozostałych aspektów korzystania ze stron internetowych można znaleźć w naszym Centrum pomocy.

Ostatnia aktualizacja strony 24-02-2018
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie w celu wsparcia funkcji technicznych i zwiększenia wygody użytkowników. Korzystamy również z analityki internetowej. Kliknij, aby uzyskać więcej informacji