Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Mi lehet európai uniós védjegy?

Európai uniós védjegyoltalomban részesülhet minden megjelölés, így különösen szó – beleértve a személyneveket –, ábra, kép, alakzat, betű, szám, szín, az áru vagy a csomagolás formája vagy hang.

2017. október 1-jén, a 2015/2424/EU rendelet módosításával a „grafikai ábrázolás követelménye“ megszűnt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben az Ön védjegye a Hivatal által elfogadott védjegykategóriák egyikébe tartozik, és az elfogadott formátumok segítségével ábrázolható, azt grafikai ábrázolás nélküli bejelentésben nyújthatja be.

word mark figurative mark figurative mark word 3D mark 3D mark with letter position pattern colour mark colour sound mark motion multimedia

 

Milyen típusú védjegyet kíván oltalom alá helyeztetni?

Attól függően, hogy mire szeretne oltalmat kérni (szó, ábra, szín stb.), különböző védjegylehetőségei vannak. Tekintse meg lehetőségeit.

A védjegyet alkotó megjelöléseknek alkalmasaknak kell lenniük egy adott vállalkozás áruinak és szolgáltatásainak egy másik vállalkozás áruitól és szolgáltatásaitól való megkülönböztetésére.

Ahhoz, hogy védjegye lajstromozható legyen, megkülönböztetőnek kell lennie, azonban nem írhatja le az Ön által kínáltakat.

 
 

A védjegynek megkülönböztetőnek kell lennie

A fogyasztóknak fel kell tudniuk ismerni azt, hogy a védjegy mit jelöl, például a származást. Meg kell különböztetnie Önt a piacon a többi vállalkozástól, hogy Ön garantálni tudja a márka védelmét és fejlődését, valamint hogy megőrizze értékét.

A védjegy nem lehet leíró jellegű

Védjegyével nem sajátíthat ki egy olyan megjelölést, amely pusztán leírja az Ön áruit és/vagy szolgáltatásait. Az ilyen megjelöléseket továbbra is mindenki használhatja: Ön is, és a versenytársai is.

 

További kérdése van? A következő példa minden fennmaradó kérdést tisztáz

Nem megkülönböztető
A fogyasztó az itt megjelenített üveget nem fogja megkülönböztető megjelölésnek tekinteni, amely képes

Bor

Túl leíró jellegű
Ebben az esetben a fogyasztók nem találnák kellően megkülönböztetőnek az üveget, és a „bor“ kifejezés egyszerűen csak az üveg tartalmát írja le. Termékleírásként értelmeznék.

Egy példa arra, hogyan legyen a védjegy kellően megkülönböztető, mégsem túl leíró jellegű

Joe
Bloggs

Lajstromozható védjegy
Bár ebben a példában az üveg önmagában talán nem elég megkülönböztető jellegű, a megkülönböztető névvel ellátott címkének köszönhetően a fogyasztók felismerik, hogy ez a védjegy egy kifejezett márkát jelöl.

 

Az EUIPO elutasítja védjegybejelentését, ha úgy véli, hogy nem felel meg ezeknek és bizonyos egyéb követelményeknek. A védjegybejelentések elutasításának egyéb okairól ide kattintva olvashat (ezeket feltétlen kizáró okoknak nevezzük).

Ha kérdése van, kérjen szakmai iránymutatást. Mi nem tudunk ilyen jellegű tanácsot adni.

 

Milyen típusú védjegyeket lajstromoztathatok?

Háromféle védjegyet vetethet lajstromba: egyedi védjegyeket, tanúsító védjegyeket és együttes védjegyeket.

Az egyedi védjegy egy adott vállalat áruit és szolgáltatásait különbözteti meg egy másik vállalatétól.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egyedi védjegynek csak egyetlen személy lehet a jogosultja: az egyedi védjegy jogosultja lehet egy vagy több jogi vagy természetes személy. Ez tehát azt jelenti, hogy több bejelentő van.

Az egyedi védjegy bejelentésének alapdíja 850 eurótól (elektronikus bejelentés) kezdődik.

Az együttes védjegy egy vállalatcsoport vagy egy szövetség tagjainak áruit és szolgáltatásait különbözteti meg a versenytársakétól. Az együttes védjegy az e védjegy alatt kínált termékek vagy szolgáltatások iránti fogyasztói bizalom kialakítására használható fel. Nagyon gyakran használják a bizonyos közös jellemzőkkel rendelkező termékek azonosítására.

Együttes védjegy lajstromozására irányuló bejelentést csak gyártók, előállítók, szolgáltatók vagy forgalmazók szövetségei, továbbá jogi személyiséggel rendelkező közjogi szervezetek nyújthatnak be.

Az együttes védjegy bejelentési díja 1500 euro (elektronikus bejelentés).

A tanúsító védjegyet az EUIPO 2017. október 1-jén vezette be. A tanúsító védjegy uniós szinten új típusú védjegynek számít, ugyanakkor a nemzeti rendszerekben évek óta létezik. Azt tanúsítja, hogy az érintett áruk és szolgáltatások megfelelnek a tanúsító intézmény vagy szervezet tanúsítási követelményeinek; a felülvizsgált minőség jele.

Európai uniós tanúsító védjegy iránti bejelentést bármely természetes vagy jogi személy – ideértve az intézményeket, hatóságokat és közjogi szerveket is – tehet, feltéve, hogy nem folytat olyan gazdasági tevékenységet, amely a tanúsítással érintett áruk, illetve szolgáltatások forgalomba hozatalára, illetve nyújtására is kiterjed.

A tanúsító védjegy bejelentési díja 1500 euro (elektronikus bejelentés).

A védjegyek teljes díjtáblázata 

 

 

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.