Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

SME-fund-2023-tracking-codeKkv‑alap 2023


Az Ideas Powered for business kkv‑alap egy olyan támogatási program, amelynek célja, hogy segítse az európai uniós kis- és középvállalkozásokat (kkv-k) szellemitulajdon-jogaik védelmében. A kkv‑alap az Európai Bizottság kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) hajt végre, és amely 2023. január 23-től 2023. december 8-ig tart.

A támogatásokat a pályázatok beérkezésének sorrendjében ítélik oda.

Ha bónjai alapján visszatérítést szeretné kérelmezni a 2022. évi kkv-alapból, a kkv-alap fiókjába belépve töltse ki a visszatérítés iránti kérelem űrlapját.

Miért szükséges a szellemi tulajdon védelme?

Szellemi tulajdonának védelme a digitális korban elengedhetetlen. Ez jogszerű módja annak, hogy elkerülje egyedi ötletei, termékei vagy szolgáltatásai engedély nélküli másolását vagy felhasználását. A szellemi tulajdon kkv-alapon keresztüli védelme számos különböző eszközt lefedhet, így a védjegyeket, a formatervezési mintákat, a szabadalmakat és a növényfajtákat.

Ki részesülhet a kkv‑alap támogatásából?

A kkv-alap az Európai Unióban székhellyel rendelkező kkv-knak nyújt pénzügyi támogatást. Pályázatot tulajdonos, valamely munkavállaló vagy a nevükben történő eljárásra felhatalmazott, külső képviselő nyújthat be. A támogatást a kkv-nak ítélik oda, és a visszatérítést mindig közvetlenül a kkv bankszámlájára utalják.

Hogyan működik a kkv-alap?

Kiválasztás

AZ ÖN ORSZÁGA

A kkv‑alap egy visszatérítési program, amely keretében bónokat bocsátanak ki, amelyek a kiválasztott tevékenységek díjainak részbeni fedezésére használhatók fel. Az érintett tevékenységtől függően többféle bón áll rendelkezésre:

IP Scan

1350 EUR-ig*

Az IP Scan szolgáltatás költségeinek fedezésére.

*Az összeg az országtól függően változik.

 

Védjegyek és formatervezési minták

1000 EUR

Védjegyek és formatervezési minták támogatható díjainak fedezésére.

Védjegyek és formatervezési minták

1000 EUR

Védjegyek és formatervezési minták támogatható díjainak fedezésére.

 
 
 
 
 
 
 

Ezek a kkv-alapból származó támogatás kérelmezésének lépései:

 1.  Regisztráljon, lépjen be kkv-alap fiókjába, és ha eldöntötte, hogy melyik típusú bón(ok) felel(nek) meg legjobban üzleti igényeinek, nyújtsa be pályázati űrlapját. További információért látogasson el a GYIK oldalra.
 2.  Amint a pályázatot jóváhagyták, értesítést kap a támogatás odaítéléséről, valamint elküldik Önnek a bón(oka)t*. Ezután kérelmezheti az adott, szellemi tulajdonhoz kapcsolódó tevékenységek díjainak visszatérítését.
 3.  Ahhoz, hogy a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó tevékenységek díját visszatérítsék Önnek, a kkv‑alap fiókjában található űrlapon kell kérnie a visszatérítést a tevékenységek kifizetését követően

*Megjegyzés: 
A bónok a támogatás odaítélésétől kezdve 2 hónapig érvényesek. Ez az érvényességi időszak további 2 hónappal meghosszabbítható. Amennyiben meg kívánja hosszabbítani a bón érvényességét, azt a kezdeti 2 hónapos érvényességi időszak utolsó hónapjában közvetlenül a kkv-alap fiókjában kérelmezheti. Ezen időszak alatt igényelheti és kifizetheti az Önnek küldött bón(ok) által lefedett, szellemi tulajdonnal kapcsolatos tevékenységeket, majd a bón(ok) aktiválásával kérheti a megfelelő visszatérítést.

Kérjük, ne feledje az érvényességi időszak alatt felhasználni a bónjait!
Ha a bónja érvényessége anélkül jár le, hogy azt aktiválná vagy az érvényességi időszakot meghosszabbítaná, az nem használható fel visszatérítés igénylésére. Ugyanebben az évben a kkv-alaptól nem kérelmezheti ismételten ugyanezt a bónt.

A bón(ok) aktiválását követően kezdődik meg a „végrehajtási időszak”, amely alatt további tevékenységeket igényelhet, és a bón(ok) alapján további visszatérítést kérhet. Ezen időszak időtartama:

 • 6 hónap az IP Scan szolgáltatásra, valamint a védjegyekre és formatervezési mintákra vonatkozó bón esetében

Pályázható tevékenységek:

A 2023-as kkv‑alap számos tevékenységet fed le, hogy vállalkozása igényeitől függően segítse a szellemi tulajdonra vonatkozó stratégiájának megvalósítását.

90%-os visszatérítés a szellemivagyon-diagnózisra irányuló (IP Scan) szolgáltatások költségeiből

 • A nemzeti szellemi tulajdoni hivatal által kijelölt szellemi tulajdonnal foglalkozó szakértővel folytatott interjúk során közösen megvizsgálják üzleti modelljét, termékeit vagy szolgáltatásait, valamint növekedési terveit, hogy meghatározzák a vállalkozása számára legmegfelelőbb szellemi tulajdonnal kapcsolatos stratégiát. Az IP Scan nem minősül jogi szolgáltatásnak.

 • Az értékelést követően a szellemi tulajdonnal foglalkozó szakértő teljes körű jelentést készít az Ön szellemi tulajdonnal kapcsolatos stratégiájától, valamint legjobb gyakorlatokra tesz javaslatot és tanácsot ad szellemitulajdon-jogainak kezelésére, védelmére és fejlesztésére vonatkozóan.

 • Az IP Scan szolgáltatás kiterjed az összes szellemitulajdon-jogra (védjegyek, formatervezési minták, szabadalmak, használati minták, növényfajták, földrajzi jelzések), csakúgy mint a nem lajstromozott/nem lajstromozható jogokra (pl. szerzői jogok, üzleti titkok, cégnevek, doménnevek).

 • Az IP Scan szolgáltatással és annak előnyeivel kapcsolatos részletesebb információkért látogasson el az IP Scan oldalra. A kkv-alap keretein belül igénybe vehető IP Scan szolgáltatásra vonatkozó további információkért kérjük, hogy keresse fel  szellemi tulajdoni hivatalának weboldalát.

 

Az Ön által választott oltalom szintje (nemzeti, regionális, uniós vagy nemzetközi) az Ön üzleti stratégiájától és növekedési terveitől függ. Amennyiben bizonytalan abban, hogy milyen oltalmat igényeljen, vagy milyen területi szinten, a szellemivagyon-diagnózisra irányuló (IP Scan) szolgáltatás vagy az ingyenes szellemi tulajdonnal kapcsolatos tanácsadás (ingyenes, személyre szabott, szellemi tulajdonnal kapcsolatos támogatási szolgáltatás) segíthet Önnek a helyes választásban.

 • 75%‑os visszatérítés a védjegyek és a formatervezési minták díjaiból uniós szinten
  A védjegyek és/vagy a formatervezési minták bejelentési díjából, a további osztályok díjaiból, valamint a vizsgálati, a lajstromozási, a közzétételi és a közzététel-halasztási díjból 75%-os visszatérítést igényelhet uniós szinten. Az ilyen típusú oltalom lajstromozása az EUIPO-n keresztül történik.

 • 75%‑os visszatérítés a védjegyek és a formatervezési minták díjaiból nemzeti és regionális szinten
  A védjegyek és/vagy a formatervezési minták bejelentési díjából, a további osztályok díjaiból, valamint a vizsgálati, a lajstromozási, a közzétételi és a közzététel-halasztási díjból 75%-os visszatérítést igényelhet nemzeti és regionális szinten. Az ilyen típusú oltalom lajstromozása közvetlenül a nemzeti szellemi tulajdoni hivatalon vagy (Belgiumra, Hollandiára és Luxemburgra kiterjedő regionális szintű oltalomhoz) a Benelux Szellemi Tulajdoni Hivatalon keresztül történik.

 • 50%‑os visszatérítés a védjegyek és a formatervezési minták díjaiból az EU-n kívül
  A védjegyek és/vagy a formatervezési minták bejelentési alapdíjából, megjelölési díjából, valamint későbbi megjelölési díjaiból 50%-os visszatérítést igényelhet az EU-n kívül. Nem tartoznak e körbe az EU-tagállamok megjelölési díjai, valamint a származási hely szerinti hivatal által felszámított kezelési díjak. Az ilyen típusú oltalom a Szellemi Tulajdon Világszervezetén (WIPO) keresztül igényelhető.

 

A   szellemi tulajdoni hivatala szellemivagyon-diagnózisra irányuló saját szolgáltatást is kínál, amelyet a kkv-alap nem fedez. Ide kattintva további információkat talál.

A korlátozásokra és díjakra vonatkozó részletes tájékoztatás a pályázati felhívásban és a megfelelő mellékletekben található.

A pályázat benyújtása előtt:

A pályázati eljárás egyszerű. Csupán arról kell meggyőződnie, hogy a pályázat benyújtásakor a következő dokumentumok rendelkezésére állnak. Ezeket a dokumentumokat PDF formátumban (az eredeti dokumentumok szkennelt változata PDF formátumban elfogadható) kell benyújtani. Minden dokumentumot jól olvasható, jelszóval nem védett formában kell benyújtani.

 

Vállalkozása bankszámlakivonata (minta), amelyen szerepelnek a következő adatok: a vállalkozás neve mint számlatulajdonos, teljes IBAN számlaszám országkóddal (példák) és BIC/SWIFT kód.

 

Vállalkozásának héaigazolása vagy nemzeti nyilvántartási számra vonatkozó igazolása, amelyet az illetékes nemzeti hatóság állított ki.

 

Ha a kkv-ja külső képviselőt vesz igénybe, vagy Ön egy kkv nevében eljáró külső képviselő, a kkv felhatalmazott tulajdonosa vagy munkavállalója által aláírt nyilatkozatot (sablon) kell benyújtania.

Megjegyzés: A kkv-alap pályázati eljárásának megkezdése előtt időmegtakarítás céljából gondoskodjon arról, hogy a szellemi tulajdonával kapcsolatos minden információ rendelkezésére álljon.

Díjak és kapcsolattartók listája

Alább található tevékenység és ország szerint a visszatéríthető díjak, valamint az EUIPO, a WIPO és a tagállami szellemi tulajdoni hivatalok kapcsolattartóinak listája, akiktől a kkv-alap valamennyi vonatkozásával kapcsolatban kérhető segítség

A lista tájékoztató jellegű és módosulhat, mivel különböző forrásokból származó információkat foglal magában. A legfrissebb információkhoz kérjük, tekintse meg az eredeti forrást

Itt találhatja a tagállamok szellemi tulajdoni hivatalainak kapcsolattartási adatait tartalmazó összefoglalót is

Ha segítségre van szüksége

Az Ideas Powered for business kkv‑alapra vonatkozóan részletes információkat találhat a pályázati felhívásban.

Ha kérdése van, megtekintheti a kkv-alappal kapcsolatban Gyakran ismételt kérdéseket, illetve angol, francia, német, olasz és spanyol nyelven kapcsolatba léphet velünk az interneten. Az EUIPO tájékoztató központja hétfőtől péntekig, 8:30-tól 18:30-ig (greenwichi idő+1) a +34 965 139 100 telefonszámon hívható.

Az EU hivatalos nyelveinek bármelyikén e-mailes megkeresést is küldhet hozzánk a következő címre: information@euipo.europa.eu.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.