Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Menu

Stratégia

Ha Ön már a stratégián gondolkodik, akkor tisztában van azzal, hogy a közösségi formatervezési minták lajstromba vétele nem olyan művelet, mint a személyautók regisztrációs adójának megállapítása. A lajstromozott közösségi formatervezési minták oltalmat nyújtanak kreativitásának, és fokozzák vállalata piaci jelenlétét. Mintája azonban nem rendelkezik állandó értékkel, a benne rejlő lehetőséget Önnek kell kiaknáznia. A befektetett idő és energia többszörösen megtérül.

Mintájával kapcsolatban olyan egyedi stratégiát kell kidolgoznia, amely tükrözi vállalata tágabb érdekeit és szellemitulajdon-portfólióját.

 

Formatervezési minta közzététele

Ha mintája közzétételének elhalasztása mellett döntött, mert szeretné titokban tartani versenytársai előtt, ne feledje, hogy idővel közzé kell tennie, ha a lajstromba vétel minden előnyét szeretné kihasználni. Ha nem teszi közzé mintáját, az olyan, mintha nem is létezne.

Legfeljebb három hónappal a harminc hónapos időszak lejárata előtt (azaz a 27. hónap utolsó napján, adott esetben a benyújtás időpontját vagy az elsőbbségi időpontot követően) kérelmeznie kell az EUIPO-nál a minta közzétételét. Természetesen erre a 27. hónapot megelőzően bármikor sort keríthet. A közzététel igénylésekor azt is jeleznie kell, hogy minél hamarabb, vagy a halasztási időszak legvégén kéri a minta közzétételét. Ha a benyújtás időpontjakor nem fizette be a közzététel díját, a közzététel kérelmezésekor mindenképpen fizesse be.

Az EUIPO nem küld emlékeztetőket a 27. hónapot követően. A határidők betartása az Ön feladata.

Az oltalom kiterjesztése

A szellemi tulajdonnal kapcsolatos stratégia idővel változik, és ezzel egy időben bővítenie kell védjegyének terjedelmét. Előfordulhat, hogy mintájára az Európai Unión (EU) kívül is szeretne oltalmat szerezni.

Ha Ön már rendelkezik lajstromozott közösségi formatervezési mintával, élhet az elsőbbség jogával. Formatervezésiminta-bejelentését alapul használhatja egy másik formatervezésiminta-bejelentéshez az EU-n kívül. Ehhez a lajstromozott közösségi formatervezési minta bejelentését követő hat hónapon belül kell oltalmat igényelnie egy más joghatóságú szervnél. Ha elsőbbségi igényét elfogadták, akkor az Ön bejelentése elsőbbséget fog élvezni a hat hónapos időszak alatt benyújtott bejelentésekkel szemben.

Az elsőbbségi igény elfogadásához azonban az szükséges, hogy az Ön lajstromozott közösségi formatervezésiminta-bejelntése az adott formatervezési minta első bejelentése legyen.

Az Ön lajstromozott közösségi formatervezési mintájára vonatkozó elsőbbségi igény benyújtásakor igazolnia kell, hogy a mintát már bejelentette az EUIPO-nál. Egyes joghatóságok elfogadják az adatbázisunkban megtalálható információkat, míg mások hivatalos dokumentum benyújtására kötelezhetik Önt, amelyet az Iratba való betekintés részben igényelhet. Felhívjuk figyelmét, hogy egyes országok megkövetelhetik az okiratmásolat hitelesítését, mielőtt azt az elsőbbségi igény alapjaként elfogadnák.

Egyes országok megkövetelik az okiratmásolat hitelesítését a nemzeti hivatalukhoz benyújtott elsőbbségi igény vagy a hatóságaikhoz benyújtott egyéb igénylések tekintetében.

Az oldal utolsó frissítése 27-06-2016
Weboldalunk a felhasználói élményt javító technikai funkciókat támogató sütiket (cookie-kat), valamint webanalitikai eszközöket is használ. További információért kattintson ide