Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Menu

Az Ideas Powered for Business Kkv-alap egy 20 millió eurós támogatási program, amelyet az európai uniós kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára hoztak létre a szellemitulajdon-jogaik érvényesítésére.

Az Európai Bizottság és az EUIPO által támogatott Ideas Powered for Business Kkv-alap olyan vállalkozásoknak szól, amelyek szellemitulajdon-jogi stratégiájukat kívánják fejleszteni, és szeretnék megvédeni szellemitulajdon-jogaikat nemzeti, regionális vagy EU-szinten.

Az Ideas Powered for Business Kkv-alap szellemi tulajdonhoz kapcsolódó előzetes diagnosztikai szolgáltatásokkal (IP scan) és/vagy védjegyek vagy formatervezési minták bejelentéseivel nyújt segítséget vállalkozásának megerősödéséhez.

Egy-egy kkv legfeljebb 1500 EUR összegű visszatérítést kaphat.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön aktualitásainkról és minden további információról!

Név
E-mail
Nyelv
 

Köszönjük!

75% kedvezmény a szellemi tulajdonra vonatkozó előzetes diagnosztikai (IP scan) szolgáltatásokra *

1. szolgáltatás:

Hivatásos szellemi tulajdonnal foglalkozó szakértők segítenek az Ön szellemi tulajdonát képező eszközök értékének meghatározásában. Ez a tevékenység segíthet az Ön jelenlegi és jövőbeni szellemitulajdon-stratégiájának kialakításában.

50% kedvezmény a védjegyek és formatervezési minták
bejelentési alapdíjaiból

2. szolgáltatás:

Ha eldöntötte, hogy melyik szellemi tulajdonhoz kapcsolódó jogait szeretné nemzeti, regionális és EU-szinten védeni, a bejelentési alapdíjakból 50% kedvezményt kaphat.

 

* Az e program keretében biztosított, szellemi tulajdonnal kapcsolatos előzetes diagnosztikai szolgáltatásokat a közreműködő nemzeti és regionális szellemi tulajdoni hivatalok nyújtják vagy koordinálják, és nem minősülnek jogi szolgáltatásnak: igénylés előtt ellenőrizze a jegyzéken, hogy az Ön tagállamában rendelkezésre áll-e ez a szolgáltatás a Kkv-alap keretében.

A szellemi tulajdonnal kapcsolatos előzetes diagnosztika elsődleges fontosságú a vállalkozásának szellemi tulajdonnal kapcsolatos stratégiájában. A szellemi tulajdonnal foglalkozó szakértők áttekintik az Ön üzleti modelljét, termékeit és/vagy szolgáltatásait és növekedési terveit, és támogatják Önt abban, hogy szellemitulajdon-stratégiáját üzleti szempontból alakítsa ki. Ez a szolgáltatás segíthet Önnek annak eldöntésében, hogy mely szellemi tulajdonhoz kapcsolódó jogait jelentse be, hogyan fejlessze szellemi tulajdonainak portfólióját, ha már rendelkezik lajstromozott jogokkal, valamint segít jövőbeli szellemitulajdon-stratégiájának kialakításában.

Pályázhatok-e?

A Kkv-alap közvetlenül az EU 27 tagállamában székhellyel rendelkező kis- és középvállalkozásoknak szól, és a támogatást 2021 folyamán öt szakaszban ítélik oda. Ha az Ön vállalkozása megfelel a kkv hivatalos európai uniós definíciójának, pályázhat támogatásra a fentebb meghatározott szolgáltatások kapcsán.

A pályázati szakaszok a következő időbeosztás alapján fognak megnyílni:

1. SZAKASZ
2021. január 11.
- 2021. január 31.

2. SZAKASZ
2021. március 1.
- 2021. március 31.

3. SZAKASZ
2021. május 1.
- 2021. május 31.

4. SZAKASZ
2021. július 1.
- 2021. július 31.

5. SZAKASZ
2021. szeptember 1.
- 2021. szeptember 30.

Az öt kijelölt időszakon kívül benyújtott kérelmeket nem vesszük figyelembe. Csak egy kérelem nyújtható be az 1. szolgáltatásra vagy a 2. szolgáltatásra, illetve a kettő kombinációjára, minden esetben a támogatás maximális összege: 1500 EUR pályázónként. Ha valamelyik szolgáltatást az egyik szakaszban igényli, a másik szolgáltatásra egy másik következő szakaszban pályázhat. A támogatásokat a pályázatok időrendi sorrendjében ítélik oda.

Ellenőrző lista a pályázók számára

A pályázat benyújtása előtt, kérjük, ellenőrizze, hogy az összes alábbi kérdésre igen-e a válasza:

Igen Nem

Az Ön vállalata az Európai Unióban székhellyel rendelkező kis- és középvállalkozás?
 
Elolvasta a pályázati felhívást a pályázati űrlap kitöltése előtt?
 
Ismeri a vállalatának banki információit és rendelkezik olyan bankkivonattal (példa), amelyen a következő adatok szerepelnek: a vállalat neve mint számlatulajdonos; IBAN (példák); és BIC/SWIFT-kód?
 
Rendelkezik vállalkozása héa-igazolással vagy nemzetilajstromszám-igazolással?
 
Tudja, melyik szolgáltatás(ok)ra szeretne pályázni (1. szolgáltatás/2. Szolgáltatás, illetve mindkettő) a pályázati felhívásban szereplő részletek alapján?
 
Tudja, melyik szellemi tulajdonához (védjegyek és/vagy formatervezési minták) kapcsolódó jogait szeretné bejelenteni (2. szolgáltatás)?
 
Teljes mértékben tudatában van annak, hogy nem igényelheti ezeket a szolgáltatásokat, amennyiben ugyanezen szolgáltatásokhoz kapcsolódóan vagy ezek részeként már részesült nemzeti vagy EU-s finanszírozásban?
 

Ha az összes kérdésre igen a válasz, kérjük, nyújtsa be a pályázati űrlapot (a pályázati szakaszokban):

Milyen támogatásban részesülhetek?

A program keretében két szolgáltatás vehető igénybe, a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó előzetes diagnosztikai szolgáltatások (IP scan, 1. szolgáltatás) és a védjegyek és formatervezési minták nemzeti, regionális (Benelux) és EU-szintű (2. szolgáltatás) bejelentések költségeinek részleges visszatérítését fedezik.

Egy-egy kkv legfeljebb 1500 EUR összegű visszatérítést kaphat.

75% kedvezmény a szellemi tulajdonra vonatkozó előzetes diagnosztikai (IP scan) szolgáltatásokra

1. szolgáltatás

A szellemi tulajdonnal kapcsolatos előzetes diagnosztika elsődleges fontosságú a vállalkozásának szellemi tulajdonnal kapcsolatos stratégiájában. A szellemi tulajdonnal foglalkozó szakértők áttekintik az Ön üzleti modelljét, termékeit és/vagy szolgáltatásait és növekedési terveit, és támogatják Önt abban, hogy szellemitulajdon-stratégiáját üzleti szempontból alakítsa ki. Ez a szolgáltatás segíthet Önnek annak eldöntésében, hogy mely szellemi tulajdonhoz kapcsolódó jogait jelentse be, hogyan fejlessze szellemi tulajdonainak portfólióját, ha már rendelkezik lajstromozott jogokkal, valamint segít jövőbeli szellemitulajdon-stratégiájának kialakításában.

Az e program keretében biztosított, szellemi tulajdonnal kapcsolatos előzetes diagnosztikai szolgáltatásokat a közreműködő nemzeti és regionális szellemi tulajdoni hivatalok nyújtják vagy koordinálják, és nem minősülnek jogi szolgáltatásnak: igénylés előtt ellenőrizze a jegyzéken, hogy az Ön tagállamában rendelkezésre áll-e ez a szolgáltatás a Kkv-alap keretében.

50% kedvezmény a védjegyek és formatervezési minták bejelentési díjaiból

2. szolgáltatás

Ez a program Önnek szól, ha szeretne egy védjegyet vagy formatervezési mintát EU-s, regionális (Benelux), illetve nemzeti szinten bejelenteni.

A védjegy- és/vagy formatervezési minta bejelentési alapdíjainak 50%-os visszatérítésére pályázhat. Az Ön által választott jogvédelem területi szintje nyilvánvalóan az Ön üzleti stratégiájától és bővítési terveitől függ. Ha azonban nem biztos abban, hogy mire és hol nyújtsa be a bejelentést, a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó előzetes diagnosztikai szolgáltatás (IP scan, 1. szolgáltatás) segíthet az útmutatásban. Illetve felveheti a kapcsolatot a nemzeti vagy regionális szellemi tulajdon hivatallal is a bővebb információkért.

Hogyan pályázhat?

A Kkv-alapra csak a 2021-ben meghatározott öt szakasz során nyújthat be pályázatot. Az EUIPO nem veszi figyelembe azokat a pályázatokat, amelyek a határidőkön kívül érkeznek be. Maga a pályázati folyamat 3 egyszerű lépésből áll:

1

Olvassa át figyelmesen a pályázati felhívást az oldalunkon! Ezután nyújtsa be az online pályázati űrlapot a szükséges dokumentumokkal együtt, amelyek segítségével ellenőrizhető, hogy vállalata kkv-e, és eldönthető, hogy pályázata befogadható-e. Nézze át az ellenőrző listát a pályázat benyújtása előtt! Pályázatának beérkezéséről visszaigazoló e-mailt fog kapni. Ha pályázata sikeres, elküldjük Önnek a Hivatal által aláírt támogatási döntést. Őrizze meg biztos helyen – később szüksége lesz rá! A sikertelen pályázók indokló értesítést fognak kapni a nemleges döntésről.

2

Ezután kérelmezze és fizesse ki a védjegyhez és/vagy a formatervezési mintához és/vagy szellemi tulajdonhoz kapcsolódó előzetes diagnosztikai szolgáltatást (Ip-scan) a sikeres pályázatáról szóló értesítést követő 30 napon belül. A védjegyeket és formatervezési mintákat az EU valamelyik szellemi tulajdoni hivatalánál (nemzeti szinten) a Benelux Szellemitulajdon-védelmi Hivatalnál (Belgium, Hollandia és Luxemburg esetében; regionális szinten), illetve nálunk, az EUIPO-nál (az EU összes tagállamára vonatkozóan) lehet bejelenteni. Ez online, gyorsan és könnyen elvégezhető. A szellemi tulajdonhoz kapcsolódó előzetes diagnosztikai szolgáltatások az ilyen szolgáltatást nyújtó nemzeti hivatalokban vehetők igénybe (lásd a lenti listán).

3

Végezetül, miután kifizette a szolgáltatásokat, nyújtsa be visszatérítési igényéta pályázati döntésről szóló értesítésben szereplő link segítségével (1. pont). A benyújtást követően e-mailben nyugtázzuk a kifizetési kérelem beérkezését. A benyújtott információk és dokumentáció jóváhagyását követően a kifizetésre egy hónapon belül kerül sor, amiről a kedvezményezetteket ennek megfelelően email-ben értesítjük.

Ha további kérdései vannak a benyújtási folyamatot, a szabályokat, az időbeosztást, illetve a programmal kapcsolatos bármely más kérdést illetően, elérhet bennünket információs központunkon keresztül.

Azt is tudnia kell, hogy a potenciális pályázók által nekünk küldött valamennyi kérdésre adott választ közzétesszük a GYIK részben. E kérdéseket és válaszokat azért hozzuk nyilvánosságra, hogy biztosítsuk a méltányos bánásmódot minden pályázó számára, ugyanazon információkhoz biztosítva részükre hozzáférést.

Az oldal utolsó frissítése 02-06-2021
Weboldalunk a felhasználói élményt javító technikai funkciókat támogató sütiket (cookie-kat), valamint webanalitikai eszközöket is használ. További információért kattintson ide