Ugrás a kezdőlapra
EUIPO
Védjegyeinek és formatervezési mintáinak védelme az Európai Unióban

Szellemi tulajdonának védelme az Európai Unióban

Menu

Az elérhetőség ellenőrzése

 


A Hivatal ingyenes keresőinek használatával ellenőrizheti, hogy lajstromozták-e védjegyét vagy formatervezési mintáját: TMview, DesignView és/vagy eSearch plus.

Az EUIPO hasonlósági jelentést állít össze Önnek az Ön bejelentését esetleg befolyásoló védjegyekről. Korábbi védjegyek kockázatot jelenthetnek az Ön bejelentésére nézve. A jelentés mind a bejelentett védjegyneveket, mind az árukat és a szolgáltatásokat figyelembe veszi.
Ne feledje, hogy a lista nem teljes. Védjegye akkor is vitatható lehet, ha a keresés nem hozott hasonlósági eredményt.
Ezen felül az EUIPO online adatbázisai, az eSearch plus és a TMview lehetővé teszik a felhasználóknak az elérhetőség ellenőrzését. Mindkét szolgáltatás ingyenesen áll a felhasználók rendelkezésére.

Igen, amennyiben a bejelentő ezt kéri az összetettebb bejelentésében. A Hivatal a vizsgálati eljárás során minden EU-védjegybejelentés és az EU-t megjelölő nemzetközi lajstromozás esetében európai uniós kutatási jelentést készít. Ez a jelentés feltünteti az azonos és hasonló áru- és szolgáltatási osztályokra vonatkozó, korábbi azonos vagy hasonló EU-védjegyeket, EU-védjegybejelentéseket és az EU-t megjelölő nemzetközi lajstromozásokat. A kutatás az olyan korábbi védjegyekre terjed ki, amelyek az ugyanabba az osztályba tartozó, valamint a jellemzően hasonló árukat és szolgáltatásokat tartalmazó, ütköző osztályokba tartozó árukra és szolgáltatásokra vonatkoznak.
További információk a Lajstrombavételi folyamat című részben találhatók.

Nem. Az EUIPO egyedi felkérés alapján nem végez kutatásokat. Az EUIPO-val kereskedelmi kapcsolatban nem álló magánvállalkozások azonban igen.
Ezen felül az EUIPO online adatbázisa, az eSearch plus, illetve a DesignView érhető el minden felhasználó számára ingyenes kutatások elvégzéséhez.
Az EUIPO-adatbázisokkal és -eszközökkel kapcsolatos további információért lásd a weboldalunk Adatbázisok című részét.
További információk itt találhatók: közösségi formatervezési minta lajstrombavételi folyamata.

Az ábrás védjegyek, térbeli védjegyek vagy grafikus elemeket és betűket és/vagy számokat egyaránt tartalmazó védjegyek ábrás elemeit illetően a kutatást a védjegyek ábrás elemeinek nemzetközi osztályozása létrehozásáról szóló Bécsi Megállapodás által létrehozott nemzetközi osztályozás alapján végzik el. (További részletekért lásd az EUIPO bécsi osztályozásról szóló kézikönyvét). Az EUIPO az ábrás elemek bécsi osztályozásának módosított változatát használja, amelyet a hatékony keresés érdekében sajátos igényeihez igazított.

További információk itt találhatók: A közvetlenül az EUIPO számára fizetendő díjak.

A bejelentési díj tartalmazza az európai uniós kutatási jelentések költségét. A nemzeti kutatási jelentések opcionálisak. A bejelentőnek mind az európai uniós, mind a nemzeti kutatási jelentéseket az EU-védjegybejelentés benyújtásának időpontjában, illetve az EU-t megjelölő nemzetközi lajstromozások esetében az azt követő egy hónapon belül kell kérelmeznie, hogy a WIPO továbbította a beadványt az EUIPO-nak. A nemzeti kutatási jelentések résztvevő hivatalonként 12 EUR-ba kerülnek.
2014. január 1-jétől hat nemzeti hivatal vesz részt ebben az opcionális kutatási rendszerben, és végez kutatásokat a nemzeti lajstromaikban: Cseh Köztársaság, Dánia, Litvánia, Magyarország, Románia és Szlovákia. A nemzeti kutatási jelentések esetében fizetendő díj teljes összege így 72 EUR.

A kutatási jelentésekre vonatkozó további információk itt találhatók: Iránymutatás, B. rész, Vizsgálat, 1. szakasz, Eljárások.

A korábbi európai uniós védjegyek vagy európai uniós védjegybejelentések jogosultjai védjegyfigyelést kérhetnek, amelyeknek keretében tájékoztatást kapnak a jogaikkal kapcsolatos esetleges ütközésekről. A levél pusztán tájékoztató jellegű, és sohasem tekintendő olyan megállapításnak, miszerint az ütközés ténylegesen fennáll, illetve hogy az érintett védjegyek, valamint áruk és szolgáltatások valóban azonosak vagy hasonlóak. Ilyen megállapítás csak egy, az EUIPO előtti felszólalási eljárásban vagy törlési eljárásban hozott végleges határozatban tehető.

További információkat itt talál: Iránymutatás, B. rész, Vizsgálat, 1. szakasz, Eljárások.

Az EURid az Európai Bizottság által az .eu doménnevek működtetésére kijelölt nonprofit szervezet. Az EURid fontos szerepet játszik az .eu doménnév birtokosa jogainak csalásokkal szembeni védelmében.
Az .eu doménnevekkel kapcsolatos hírek.

Az itt megadott kérdések és válaszok csak tájékoztató jellegűek, és nem szolgálnak jogi hivatkozás alapjául. További részletek az Európai uniós védjegyrendeletbenés a közösségi formatervezési mintáról szóló rendeletben vagy a védjegyről, illetve formatervezési mintáról szóló útmutatóban találhatók.

A személyes adatoknak a hivatalnál történő kezeléséről bővebb tájékoztatás az adatvédelmi nyilatkozatban található.
 

Az oldal utolsó frissítése 14-03-2019
Weboldalunk a felhasználói élményt javító technikai funkciókat támogató sütiket (cookie-kat), valamint webanalitikai eszközöket is használ. További információért kattintson ide