Idi na početnu stranicu
EUIPO
Zaštitite svoje žigove i dizajne u Europskoj uniji

Zaštitite svoje intelektualno vlasništvo u Europskoj uniji

Ilustracija za IP Scan – žarulje

 

IP Scan

Utvrdite svoje intelektualno vlasništvo i saznajte kako strategiju intelektualnog vlasništva možete ugraditi u poslovne planove svojeg poduzeća.

Zaštita intelektualnog vlasništva (IV) jedini je zakonit način da spriječite nedopušteno kopiranje ili upotrebu svojih jedinstvenih ideja, proizvoda ili usluga.

Usluga IP Scan omogućuje vam da uspostavite izravan kontakt sa stručnjakom za IV kojeg imenuje nacionalni ured za IV. U suradnji s vama on će analizirati vaš poslovni model, vaše proizvode/usluge i planove za rast.

Zajedno ćete odlučiti koju nematerijalnu imovinu trebate zaštititi i na koji način vaše intelektualno vlasništvo može pridonijeti rastu poslovanja. IP Scan nije pravna usluga, već je osmišljena kao pomoć vašem poduzeću pri registraciji i kapitalizaciji intelektualnog vlasništva u sadašnjosti i budućnosti.

Usluga IP Scan dostupna je u državama članicama EU navedenima u nastavku.
‍

„Ovo je bilo vrlo dobro i važno za nas. Uštedjela sam vrijeme, dobila stručnu pomoć i sada imamo žigove, čime se povećava vrijednost našeg poduzeća.”

– Laura Andelin, ONIT Sport (Finska)

Osnovne činjenice o usluzi IP Scan

S pomoću usluge IP Scan možete postaviti temelje strategije intelektualnog vlasništva svojeg poduzeća.

Zaštićeno intelektualno vlasništvo obuhvaća različitu imovinu koja se može registrirati, kao što su žigovi, dizajni i patenti, kao i onu koja se ne može registrirati. Registrirana nematerijalna imovina osigurava ne samo pravnu zaštitu, nego i ekskluzivna prava i konkurentsku prednost na tržištu.

Intelektualno vlasništvo visoke vrijednosti može biti nov izvor prihoda na temelju ugovora o licenciranju, prodaji ili zajedničkom brendiranju. Kad je riječ o pristupu financiranju, registrirano intelektualno vlasništvo smatra se pokazateljem snažnog i zdravog poduzeća.

  • Analizirajte svoj poslovni model sa stručnjakom za IV
  • Saznajte koju imovinom u području IV-a vaše poduzeće zapravo ima, kako je registrirati i njome upravljati
  • Utvrdite načine zaštite svojeg IV-a i mjere koje ćete poduzeti ako dođe do povrede vaših prava
  • Upoznajte se s načinima sprječavanja sukoba s konkurentima ili potencijalnim partnerima u području IV-a
  • Osmislite jasnu strategiju IV-a za svoje poduzeće – što registrirati, gdje registrirati i kako ostvariti koristi od prava IV-a licenciranjem, partnerstvima, internacionalizacijom itd.

Vaše poduzeće može raspolagati jednom ili više vrsta nematerijalne imovine, a da to i ne znate:

  1. Osnovni dijelovi: Naziv vašeg poduzeća i naziv internetske domene
  2. IV koje se može registrirati: žigovi, patenti, dizajni, korisni modeli, autorska prava, biljne vrste ili oznake zemljopisnog podrijetla
  3. IV koje se ne može registrirati: poslovne tajne i neregistrirani dizajni
 

Postupak usluge IP Scan

IP Scan je sveobuhvatan postupak i obavlja se zajednički. Uz pomoć stručnjaka za IV analizirat ćete sve aspekte IV-a svojeg poduzeća.

Procjenjuje svaki dio nematerijalne imovine vašeg poduzeća pa je stoga važno da stručnjak za IV koji vam u tome pomaže raspolaže svim bitnim informacijama. Vaše poduzeće morat će izdvojiti određeno vrijeme za taj postupak kako bi se prikupile potrebne informacije, obavili razgovori i pružila potpora stručnjaku za IV. IP Scan provodi se u tri faze:

1. Priprema
Pripremna faza, tijekom koje vaše poduzeće treba popuniti kratak upitnik za samoprocjenu. Stručnjak za IV će ga analizirati kako bi stekao uvid u intelektualno vlasništvo kojim raspolaže vaše poduzeće.
2. Analiza
Analitička faza, tijekom koje stručnjak za IV razgovara s vama kako bi se upoznao s vašim poslovnim modelom, procijenio vašu imovinu u području IV-a i odabrao najprimjereniju strategiju IV-a za vaše poduzeće.
3. Izvješće
Faza izvješćivanja, tijekom koje stručnjak za IV izlaže rezultate svoje analize i preporučuje načine uključivanja strategije IV-a u poslovni plan vašeg poduzeća.

Izvješće o usluzi IP Scan

Izvješće stručnjaka za IV sadržava sveukupne rezultate prve i druge faze i obuhvaća pet glavnih tema:

Poslovni model i poslovna strategija MSP-a

Utvrđivanje i analiza postojećeg IV-a i imovine bitne za IV

Pretraživanje IV-a

Upravljanje i strategija IV-a: kako najbolje upravljati imovinom u području IV-a

Sažetak i strateške preporuke

IP Scan financira se iz Fonda za MSP-ove

Bespovratnim sredstvima iz Fonda za MSP-ove možete ostvariti povrat 90 % troškova usluge IP Scan.

Financijska pomoć je dostupna

Fond za MSP-ove, program dodjele bespovratnih sredstava, uspostavljen je kako bi se malim i srednjim poduzećima (MSP) iz EU-a smanjili troškovi registracije IV-a. MSP-ovi koji iskoriste uslugu IP Scan mogu ostvariti povrat 90 % troškova ako im je EUIPO prethodno odobrio bespovratna sredstva iz Fonda za MSP-ove.

Mogućnost dostupna samo MSP-ovima iz EU-a

Zahtjev za bespovratna sredstva mogu podnijeti samo MSP-ovi s poslovnim nastanom u Europskoj uniji. Trebali biste provjeriti kako EU službeno definira MSP kako biste bili sigurni da vaše poduzeće ispunjava uvjete.

 

Za podnošenje zahtjeva za sredstva iz Fonda za MSP-ove nije potrebno mnogo obrazaca ni dokumenata. Trebate pripremiti samo neke osnovne informacije, kao što su potvrda o PDV-u i podatci o bankovnom računu vašeg poduzeća.

Prvi korak je podnošenje zahtjeva za sredstva iz Fonda za MSP-ove i odobrenje bespovratnih sredstava. Za podnošenje zahtjeva potrebno je malo vremena, a odgovor stiže za nekoliko dana.

Želite li više informacija i pojedinosti, posjetite početnu stranicu Fonda za MSP-ove i odaberite svoju zemlju. Ondje možete pročitati naše odgovore na često postavljana pitanja, a možete nam se i izravno obratiti putem funkcije online chat. Isto tako, možete se obratiti i uredu za IV u svojoj zemlji putem jedne od gornjih poveznica.

 

Na našem mrežnom mjestu služimo se kolačićima za podršku tehničkim elementima koji vam omogućavaju bolje korištenje stranica. Također upotrebljavamo analitiku. Kliknite za više informacija