Idi na početnu stranicu
EUIPO
Zaštitite svoje žigove i dizajne u Europskoj uniji

Zaštitite svoje intelektualno vlasništvo u Europskoj uniji

Proizvodi i usluge

Vaša prijava žiga Europske unije mora sadržavati prikaz žiga koji želite registrirati i popis proizvoda i/ili usluga koje bi taj žig trebao obuhvaćati.

Postoje određena pravila o načinu predstavljanja popisa proizvoda i usluga

  • Proizvode i usluge treba navesti što je moguće točnije i preciznije.
  • Treba ih svrstati u jedan od razreda Nicanske klasifikacije.

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) usvojio je Nicansku klasifikaciju za razvrstavanje proizvoda i usluga. Nicanskom klasifikacijom proizvodi i usluge dijele se u 45 kategorija (ili razreda).

Vaša pristojba za prijavu od 850 EUR omogućava vam odabir jednog razreda. Za dodatnu pristojbu od 50 EUR možete dodati još jedan razred, a za tri ili više razreda morate platiti 150 EUR za svaki razred.

 

Pronađite i razvrstajte svoje proizvode i usluge

Ako za prijavu žiga rabite bilo koji od naših elektroničkih obrazaca, obrazac u pet koraka i napredni obrazac, imate mogućnost pretraživanja i pregledavanja popisa proizvoda i usluga u usklađenoj bazi podataka.

Baza podataka sadrži pojmove koje su već prihvatili EUIPO i svi nacionalni uredi za intelektualno vlasništvo u Europskoj uniji i izvan nje.

Najbrži način za objavu vašeg žiga

Odabirom proizvoda i usluga iz usklađene baze podataka omogućavate nam jednostavniju obradu vašeg zahtjeva. Vaša se prijava može prihvatiti i za Fast Track, odnosno EUIPO-ov postupak za bržu objavu vaše prijave.

Za pripremu popisa prije slanja prijave možete se koristiti i našim alatom za izradu popisa proizvoda i usluga. Preporučamo ga profesionalcima koji ponekad podnose više zahtjeva u isto vrijeme.

Sastavljanje specifikacije proizvoda i usluga mora biti uravnoteženo.

Postavite si velike ciljeve

Možda vi kao poduzeće nudite više proizvoda i usluga nego što mislite. Premda ste možda sigurni da poznate tržište na kojem ste danas, razmislite o tome kako biste željeli razvijati svoj žig u budućnosti. Primjerice, ako danas proizvodite slatkiše, možda ćete za dvije ili pet godina poželjeti ponuditi više proizvoda (poput sladoleda).

Budite realni

Možda ćete doći u iskušenje da široku lepezu proizvoda i/ili usluga poželite proglasiti svojima, no morate znati sljedeće: ako svoj žig ne rabite na svim proizvodima ili uslugama za koje ste se prijavili, vaš će žig EU-a biti izložen napadima.

Ako suzite svoju specifikaciju, smanjit ćete rizik od sukoba s drugim žigovima.

Balansiranje na kamenu ilustrira postizanje ravnoteže pri odabiru proizvoda i usluga za vaš žig

Ljubazno vas podsjećamo da dugački popisi proizvoda i/ili usluga mogu dovesti do niza nedostataka, odnosno do:

  • većeg rizika od pojave nedostataka u klasifikaciji
  • kašnjenja objave i registracije žiga EU-a
  • većeg rizika od sukoba s drugim žigovima (prigovora)
  • većeg rizika od brisanja žiga zbog sličnosti s ranijim žigom ili zbog neuporabe svih registriranih proizvoda i/ili usluga.

Imajte na umu: Kad jednom podnesete svoju prijavu, više nećete moći ništa dodati svojoj specifikaciji, pa dobro razmislite koje ćete proizvode i/ili usluge odabrati.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.