Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo

EUIPO

Zaštitite svoje žigove i dizajne u Europskoj uniji.

Zaštitite svoje intelektualno vlasništvo u Europskoj uniji

Dizajni u Europskoj uniji

Kreirajte svoju 'strategiju zaštite dizajna'

Pretpostavimo da ste kreirali novi dizajn. Želite komercijalizirati taj proizvod i distribuirati ga na tržište Europske unije, ali se bojite da će drugi zapravo imati koristi od vašeg novoizrađenog dizajna. Stoga ga želite zaštititi.

 
 

Registrirana ili neregistrirana zaštita?

Imate dva izbora: ili zaštititi svoj dizajn pri Uredu za intelektualno vlasništvo Europske unije (EUIPO) prije nego što ga komercijalizirate i steknete registrirani dizajn Zajednice ili, kao drugu mogućnost možete ga komercijalizirati izravno bez registracije, oslanjajući se na pravo poznato pod nazivom pravo neregistriranog dizajna Zajednice.

Koju ćete opciju eventualno odabrati ovisi o utjecaju koji ta opcija ima na vašu strategiju portfelja dizajna.

 

Registrirani dizajn Zajednice ili neregistrirani dizajn Zajednice?

Oba nude sljedeću zaštitu:

 • Proizvodnja proizvoda koji obuhvaća zaštićeni dizajn (ili na koji se dizajn odnosi) bez suglasnosti njegova vlasnika smatra se nezakonitom.
 • Stavljanje na tržište proizvoda koji obuhvaća zaštićeni dizajn (ili na koji se dizajn odnosi) bez suglasnosti njegova vlasnika smatra se nezakonitim.
 • Ponuda na prodaju proizvoda koji obuhvaća zaštićeni dizajn bez suglasnosti njegova vlasnika smatra se nezakonitim.
 • Promidžba proizvoda koji obuhvaća zaštićeni dizajn bez suglasnosti njegova vlasnika smatra se nezakonitom.
 • Uvoz/izvoz proizvoda koji obuhvaća zaštićeni dizajn bez suglasnosti njegova vlasnika smatraju se nezakonitima.

Međutim, registrirani dizajni Zajednice i neregistrirani dizajni Zajednice poprilično se razlikuju u smislu područja primjene zaštite i trajanja.

Razlike u trajanju

Registrirani dizajn Zajednice

Registrirani dizajn Zajednice na početku vrijedi pet godina od datuma prijave i može se produljivati za razdoblja od po pet godina do najviše 25 godina.

Neregistrirani dizajn Zajednice

Neregistriranom dizajnu Zajednice daje se zaštita na razdoblje od tri godine od datuma kada je prvi put postao dostupan javnosti na području Europske unije. Nakon te tri godine zaštita se ne može produljivati.

 

Postupak kojim dizajn postaje dostupan javnosti naziva se 'otkrivanje'. Otkrivanje dizajna i sposobnost dokazivanja toga ključni su za zaštitu dizajna.

Razlike u području primjene

Registrirani dizajn Zajednice

Registrirani dizajni Zajednice zaštićeni su od sličnih dizajna čak i kada je dizajn koji krši prava razvijen u dobroj vjeri, tj. bez spoznaja o postojanju ranijeg dizajna.

Neregistrirani dizajn Zajednice

Neregistrirani dizajni Zajednice daju pravo na sprječavanje komercijalne uporabe dizajna samo ako je taj dizajn namjerna kopija zaštićenog dizajna, načinjen u lošoj vjeri, tj. uz spoznaju o postojanju ranijeg dizajna.

 

Zakonska zaštita koju daje registrirani dizajn jača je i transparentnija. S druge strane, nije uvijek lako dokazati da ste u točno određeno vrijeme otkrili dizajn u Europskoj uniji. Isto tako, može biti teško dokazati da je vaš dizajn namjerno kopiran i da je prijestupnik trebao biti svjestan postojanja vašeg dizajna. Međutim, uz registrirani dizajn dobivate ispravu kojom je lako dokazati vlasništvo.

Imajući na umu ta dva ključna pitanja, možete početi s oblikovanjem svoje strategije zaštite dizajna.

 

Ako ste već otkrili svoj dizajn pa tek onda odlučite da želite podnijeti prijavu za dizajn, bilo zato što želite potpunu zaštitu bilo iz razloga vaše strategije intelektualnog vlasništva, to još uvijek možete učiniti u roku od godine dana od otkrivanja dizajna. To se naziva 'razdoblje počeka'. Ako dizajn registrirate nakon toga, bit će podložan napadima.

Nacionalna zaštita ili zaštita u cijeloj Europi?

Kada donesete odluku o registraciji svojeg dizajna, sljedeće pitanje s kojim se suočavate jest 'gdje se registrirati'? Odgovor ovisi o vašoj komercijalnoj strategiji i strategiji intelektualnog vlasništva.

Ako poslujete u samo jednoj državi članici Europske unije, možda ćete željeti registrirati svoj dizajn ondje. Imat ćete isključivo pravo na njega u državi koju ste odabrali, ali nećete moći spriječiti nikoga da ga kopira u drugim članicama Europske unije.

Ako poslujete u više država EU-a, trebali biste razmotriti opciju stjecanja prava na dizajn koji vrijedi u cijeloj Europskoj uniji: registrirani dizajn Zajednice. Registrirani dizajn Zajednice rješenje je na principu „sve ili ništa": ili ga dobijete za sve ili ga uopće ne dobijete.

 

Prednosti registriranog dizajna Zajednice:

Praktične prednosti

 • Registriranim dizajnima Zajednice upravlja se jedinstvenim pravnim sustavom koji pruža jaku i jednoobraznu zaštitu u cijeloj Europskoj uniji.
 • Lako je registrirati registrirani dizajn Zajednice. Samo je jedna prijava, jedan je jezik prijave i jedna datoteka za upravljanje.
 • Registracija registriranog dizajna Zajednice nudi mogućnost višestrukih prijava (tj. obuhvaća nekolicinu dizajna jednom prijavom, kao što su varijacije istog dizajna).

Financijske prednosti

 • Pristojba za registraciju i objavu jednog dizajna iznosi 350 eura za petogodišnju zaštitu.
 • Registrirani dizajn EU-a štedi troškove prijevoda i upravne troškove.
 • Sustav dizajna nudi 'količinski popust'. Za višestruku prijavu na pristojbe za registraciju 2. do 10. dizajna ostvarujete pravo na 50 % popusta, a za 11. dizajn i dalje pristojba iznosi svega 25 % osnovne pristojbe po dizajnu.

EUIPO ili WIPO?

Dva su moguća načina prijave za registraciju dizajna Zajednice.

Prijavu možete podnijeti ili pri Uredu za intelektualno vlasništvo Europske unije (EUIPO) ili putem Međunarodnog ureda Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), u kojem slučaju morate imenovati Europsku uniju.

Bez obzira za koji se način odlučite, EUIPO će ispitati vašu prijavu.

Pri EUIPO-u upravljamo javnim registrom registriranih dizajna Zajednice. U cilju osiguranja upravljanja tim registrom prema najvišim standardima imamo niz uloga:

Nadzornici

Provjeravamo sve obrasce prijave kako bismo bili sigurni da su ispravno popunjeni.

Donositelji odluka

Mi donosimo presude u sporovima oko područja primjene ili valjanosti registriranih dizajna Zajednice.

Upravna uloga

Ako licencirate ili prodate svoj dizajn, zabilježit ćemo tu transakciju.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.