Idi na početnu stranicu
EUIPO
Zaštitite svoje žigove i dizajne u Europskoj uniji

Zaštitite svoje intelektualno vlasništvo u Europskoj uniji

 

Pretraživanje raspoloživosti

Ako je netko već registrirao vaš žig, on više nije na raspolaganju. Možete uštedjeti vrijeme i novac ako prije podnošenja prijave pretražite žigove koji bi mogli biti u sukobu s vašim. U Europskoj uniji (EU) postoji više od 11 milijuna registriranih žigova.

Pretraživanje je besplatno, a informacije koje pronađete ključne su za vašu prijavu. Ako netko već posjeduje žig, možda će uložiti prigovor na vašu prijavu.

Žigovi EU-a

Registrirane žigove možete pretražiti s pomoću dviju različitih baza podataka:

Posjetite eSearch plus, OHIM-ovu bazu podataka

eSearch plus omogućuje pristup EUIPO-ovoj bazi podataka o žigovima Europske unije i registriranim dizajnima Zajednice. Može vam pomoći da saznate je li netko kod nas već registrirao sličan žig. U bazi eSearch plus možete pretraživati i pregledavati slike, pronaći zastupnika ili pretraživati Glasnik.

Idite na Designview, europsku bazu podataka koja sadrži žigove i dizajne

Baza podataka TMview sadrži informacije o prijavama žigova i registriranim žigovima iz svih nacionalnih ureda za intelektualno vlasništvo u Europskoj uniji, Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) i niza međunarodnih partnerskih ureda izvan Europske unije. Žig za koji je podnesena prijava ili koji je registriran na nacionalnoj razini prije vašega mogao bi predstavljati opasnost za vašu prijavu.

Metode pretraživanja

Pri analizi rezultata pretraživanja u obzir je potrebno uzeti tri osnovna čimbenika: vrijeme, znak te proizvode i usluge. Provjeravanje tih čimbenika ne isključuje rizike, ali ih svodi na minimum.

Prvenstvo

Žigovi se zaštićuju po načelu prvenstva prijave.

Zaštita žiga započinje kada je dodijeljen zakonski datum prijave.

Međutim, pri utvrđivanju činjenice tko je prvi podnio prijavu u obzir se mora uzeti ne samo datum prijave žiga potencijalnog konkurenta, nego i svi datumi prava prvenstva.

Što je pravo prvenstva?

Ranije podnesene prijave žiga imaju pravo prvenstva tijekom razdoblja od šest mjeseci od datuma podnošenja prijave za žig EU-a i obratno. To se može zatražiti na temelju prijava žigova podnesenih na nacionalnoj razini (ili razini Beneluxa), prijava podnesenih u državama potpisnicama Pariške konvencije ili potpisnicama Sporazuma TRIPS ili u državi za koju je Komisija potvrdila uzajamnost ili pak na temelju prijave za žig EU-a.

Ako želite iskoristiti pravo prvenstva, vaša prijava žiga EU-a mora biti podnesena unutar šest mjeseci od podnošenja prijave na nacionalnoj razini. Ako se prihvati pravo prvenstva za vaš nacionalni žig, vaša će se prijava za žig EU-a smatrati podnesenom na isti dan kao i ranija prijava, tj. imat će pravo prvenstva nad prijavama koje drugi podnesu tijekom tog šestomjesečnog razdoblja.

Pri podnošenju obrasca prijave žiga trebate popuniti dio koji se odnosi na pravo prvenstva. Datum prijave iz prve prijave postat će mjerilo za utvrđivanje tko je prvi podnio prijavu.

 

Sljedeći primjer prikazuje kako funkcionira pravo prvenstva. U ovom primjeru žig EU-a B ima pravo prvenstva u odnosu na žig EU-a A čak i ako je prijava žiga EU-a A podnesena prije prijave žiga EU-a B u Europskoj uniji:

 • 1. 7. 2014.
  Datum prava prvenstva koji se temelji na datumu prve prijave u SAD-u

 • 1. 10. 2014.
  Datum prijave pri EUIPO-u

 • 1. 11. 2014.
  Datum prijave pri EUIPO-u

 

 

Sličnost

Pri usporedbi svojeg žiga s ranijim žigovima morate razmišljati poput tipičnog potrošača. Morate se upitati: „Kolika je vjerojatnost da će potrošač misliti da moj žig već pripada nekome drugome?” Ako je odgovor „velika”, možda imate problem.

Kada je o tome riječ, ne ograničavajte svoje pretraživanje samo na istovjetne žigove. Znakovi slični vašem mogu predstavljati i prijetnju. U bazi eSearch plus možete pretraživati prema nazivu i vrsti žiga, datumu podnošenja prijave i mnogim drugim kriterijima, a možete upotrijebiti i slike za pronalazak sličnih žigova.

 

Analogija

U većini slučajeva mora postojati i veza između proizvoda i usluga koje vi pružate i onih obuhvaćenih žigom koji bi mogao biti u sukobu s vašim. Ni u ovom slučaju proizvodi i usluge koje vi pružate ne moraju biti istovjetni onima koje pruža druga strana. Čak i ako su samo slični, mogu predstavljati prijetnju.

Što učiniti s rezultatima pretraživanja?

Ako otkrijete da je netko već registrirao žig istovjetan ili sličan vašem ili da je za takav žig podnio prijavu, imate nekoliko mogućnosti:

 • Pregovarajte: obratite se nositelju ranijeg žiga kako biste s njime postigli dogovor (na tržištu postoje brojni istovjetni ili slični žigovi).
 • Riskirajte s registracijom: nastavite i podnesite svoju prijavu i tako riskirajte mogućnost ulaganja prigovora (odluka o tomu treba li uložiti prigovor na prijavu žiga EU-a ovisi o brojnim čimbenicima; postojanje ranije registracije ne sprječava vas da podnesete prijavu).
 • Osporavajte: osporavajte prvi žig.
 • Odustanite: ne nastavljajte dalje jer je prevelik rizik od ulaganja prigovora.
 

Možete potražiti stručni savjet od odvjetnika specijaliziranog za žigove. Mi objavljujemo popis stručnih savjetnika.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience, including for anonymized analytics. Find out more on how we use Cookies.