Idi na početnu stranicu
EUIPO
Zaštitite svoje žigove i dizajne u Europskoj uniji

Zaštitite svoje intelektualno vlasništvo u Europskoj uniji

Menu


Fond za MSP-ove


 
Fond za MSP-ove u okviru inicijative „Ideas Powered for Business” program je bespovratnih sredstava osmišljen kako bi se malim i srednjim poduzećima (MSP) iz EU-a omogućio pristup pravima intelektualnog vlasništva (IV). Fond za MSP-ove inicijativa je Europske komisije koju provodi Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), a trajat će od 10. siječnja 2022. do 16. prosinca 2022.

Sredstva su ograničena i dostupna su prema redoslijedu prijave.

Zašto je važna zaštita prava intelektualnog vlasništva?

Zaštita intelektualnog vlasništva neophodna je u digitalnom dobu. To je jedini zakonit način da se izbjegne kopiranje ili korištenje vaših jedinstvenih ideja, proizvoda ili usluga bez dopuštenja. Zaštita intelektualnog vlasništva može obuhvaćati mnoge različite vrste imovine, uključujući žigove, dizajne, patente, korporacijske identitete, proizvode, usluge i procese.

Tko može koristiti sredstva iz Fonda za MSP-ove?

Fond za MSP-ove nudi financijsku potporu MSP-ovima s poslovnim nastanom u Europskoj uniji. Prijavu može podnijeti vlasnik, zaposlenik ili ovlašteni zastupnik MSP-a iz EU-a koji djeluje u njegovo ime. Bespovratna sredstva uvijek se prenose izravno MSP-ovima.

Kako funkcionira Fond za MSP-ove?

Odaberi

VAŠA ZEMLJA

Fond za MSP-ove program je bespovratnih sredstava i izdaje vaučere koji se mogu koristiti za djelomično pokriće troškova pristojbi za odabrane aktivnosti. Dostupne su dvije vrste vaučera , ovisno o dotičnoj aktivnosti:

Vaučer 1

1500 EUR

Koristi se za pristojbe za preddijagnostičke usluge povezane s intelektualnim vlasništvom („IP Scan”), žigove i dizajne.

Vaučer 2

750 EUR

Koristi se za pristojbe za patente.

 
 
 
 
 
 


Da biste iskoristili sredstva iz Fonda za MSP-ove:
 1. morate se registrirati i prijaviti u svoj „račun u Fondu za MSP-ove“ i podnijeti obrazac za prijavu.
 2. Nakon što se vaša prijava odobri, primit ćete obavijest o dodjeli bespovratnih sredstava i svoj(e) vaučer(e)*. Nakon toga možete zatražiti željene aktivnosti povezane s intelektualnim vlasništvom.
 3. Da biste dobili povrat sredstava za aktivnosti povezane s intelektualnim vlasništvom koje ste zatražili, morate podnijeti zahtjev za povrat nakon što ste platili aktivnosti, i to koristeći obrazac dostupan na vašem računu u Fondu za MSP-ove.
*Napomena: Vaučeri vrijede 4 mjeseca od trenutka kada dobijete bespovratna sredstva, a to se razdoblje prema potrebi može produljiti za dodatna 2 mjeseca tijekom zadnjih 30 dana prvobitnog razdoblja od 4 mjeseca. Tijekom tog razdoblja možete zatražiti i platiti aktivnosti povezane s intelektualnim vlasništvom, a zatim zatražiti odgovarajući povrat sredstava, čime aktivirate svoj(e) vaučer(e).

Pazite da iskoristite svoj(e) vaučer(e) tijekom razdoblja valjanosti!

Nakon što ste aktivirali svoj(e) vaučer(e), postoji razdoblje provedbe“ tijekom kojeg možete zatražiti nove aktivnosti i tražiti dodatni povrat sredstava. To razdoblje traje:
 • 6 mjeseci za vaučer 1
 • 12 mjeseci za vaučer 2.
U svakom slučaju imate maksimalno dodatnih 30 dana za traženje povrata nakon „razdoblja provedbe”.

Aktivnosti za koje se možete prijaviti

Fond za MSP-ove za 2022. pokriva nekoliko aktivnosti koje će vam pomoći u provedbi vaše strategije u pogledu intelektualnog vlasništva, ovisno o potrebama vašeg poslovanja.

Povrat 90 % iznosa troškova za preddijagnostičke usluge povezane s IV-om („IP Scan“)

 • Tijekom dogovorenih razgovora sa stručnjakom za intelektualno vlasništvo kojeg je odredio nacionalni ured za intelektualno vlasništvo, vi zajednički ispitujete vaš poslovni model, proizvode ili usluge i planove rasta kako biste odredili najprikladniju strategiju u pogledu intelektualnog vlasništva za vaše poslovanje. „IP Scan“ nije pravna usluga.

 • Nakon procjene, stručnjak za intelektualno vlasništvo dat će vam cjelovito izvješće o vašoj strategiji intelektualnog vlasništva i predložiti niz najboljih praksi i preporuka o tome kako upravljati, zaštititi i razvijati vaša prava intelektualnog vlasništva u budućnosti.

 • Preddijagnostičke usluge povezane s IV-om („IP Scan”) obuhvaćaju sva prava intelektualnog vlasništva (žigove, dizajne, patente, korisne modele, biljne sorte, oznake zemljopisnog podrijetla), pa i prava koja nisu ili ne mogu biti registrirana (npr. autorska prava, poslovne tajne) kao i imena društava i nazive domena.

 • Više informacija o usluzi IP Scan i njezinim prednostima možete pronaći na stranici o usluzi IP Scan. Za više informacija o usluzi IP Scan u okviru Fonda za MSP-ove posjetite mrežno mjesto ureda za intelektualno vlasništvo.

 

Razina zaštite koju odaberete (nacionalna, regionalna, razina EU-a ili međunarodna razina) ovisit će o vašoj poslovnoj strategiji i vašim planovima rasta. Ako niste sigurni za koju biste se vrstu zaštite trebali prijaviti, ili na kojoj teritorijalnoj razini, u odabiru vam može pomoći preddijagnostička usluga povezana s intelektualnim vlasništvom („IP Scan”) ili besplatno savjetovanje o intelektualnom vlasništvu (usluga besplatne pravne pomoći).

 • Povrat 75 % iznosa troškova pristojbi za prijavu žiga ili dizajna na razini EU-a:
  Možete zatražiti povrat 75 % iznosa troškova pristojbi za prijavu žiga i/ili dizajna, pristojbi za dodatni razred te pristojbi za ispitivanje, registraciju, objavu i odgodu objave na razini EU-a. Registracija za tu vrstu zaštite trebala bi se provesti putem EUIPO-a.

 • Povrat 75 % iznosa troškova pristojbi za prijavu žiga ili dizajna na nacionalnoj i regionalnoj razini
  Možete podnijeti zahtjev za povrat 75 % iznosa troškova pristojbi za prijavu žiga i/ili dizajna, pristojbi za dodatni razred te pristojbi za ispitivanje, registraciju, objavu i odgodu objave na nacionalnoj i regionalnoj razini. Registracija za tu vrstu zaštite trebala bi se izvršiti izravno putem nacionalnog ureda za intelektualno vlasništvo ili Ureda Beneluksa za intelektualno vlasništvo (za zaštitu na regionalnoj razini koja pokriva Belgiju, Nizozemsku i Luksemburg).

 • Povrat 50 % iznosa troškova pristojbi za prijavu žiga i/ili dizajna izvan EU-a
  Možete podnijeti zahtjev za povrat 50 % iznosa troškova osnovnih pristojbi za prijavu žiga i/ili dizajna, pristojbi za naznaku i naknadnu naznaku izvan EU-a. Isključene su pristojbe za naznaku za zemlje EU-a, kao i pristojbe za obradu koje naplaćuje ured podrijetla. Zahtjev za tu vrstu zaštite trebao bi se podnijeti putem Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO).

 

 • Povrat 50 % iznosa troškova pristojbi za prijavu patenta na nacionalnoj razini
  Možete podnijeti zahtjev za povrat 50 % iznosa troškova pristojbi za prijavu patenta prije dodjele bespovratnih sredstva (npr. podnošenje, pretraživanje i ispitivanje prijave), pristojbi nakon dodjele bespovratnih sredstava i pristojbi za objavu na nacionalnoj razini. Registracija za tu vrstu zaštite trebala bi se obaviti izravno putem nacionalnog ureda za intelektualno vlasništvo.

Detaljne informacije o ograničenjima i pristojbama možete pronaći u pozivu na podnošenje prijedloga i odgovarajućim prilozima.

Ured za intelektualno vlasništvo nudi i vlastitu preddijagnostičku uslugu povezanu s IV-om („IP Scan“) koja nije obuhvaćena Fondom za MSP-ove. Pogledajte ovdje za više informacija.

Prije podnošenja prijave:

Proces prijave je jednostavan. Samo provjerite imate li pripremljene sljedeće dokumente kada se prijavljujete. Ti dokumenti moraju biti u PDF formatu (prihvaćaju se skenirane verzije fizičkih dokumenata u PDF formatu). Sva dostavljena dokumentacija mora biti čitljiva i bez zaštite lozinkom.
‍
 
Bankovni izvod vašeg društva ( uzorak) koji sadržava sljedeće podatke: ime društva kao vlasnika računa; puni IBAN broj s oznakom zemlje ( primjeri) i oznaku BIC/SWIFT.
 
Potvrda o PDV-u ili potvrda o nacionalnom registracijskom broju vašeg društva koju izdaje nadležno nacionalno tijelo.
 
Ako je vaš MSP angažirao zastupnika ili ste vi zastupnik koji djeluje u ime MSP-a, morate dostaviti dokument „časne izjave“ ( predložak) koji je potpisao ovlašteni vlasnik ili zaposlenik MSP-a.

Popis pristojbi i adresa za kontakt:

U nastavku se nalazi popis pristojbi za koje je moguće zatražiti povrat sredstava po aktivnosti i državi, kao i adresa za kontakt pri EUIPO-u, WIPO-u i uredima za intelektualno vlasništvo u državama članicama gdje je moguće dobiti pomoć u vezi sa svim aspektima Fonda za MSP-ove.

Popis je samo okviran i može se izmijeniti jer objedinjuje informacije iz različitih izvora. Najnovije informacije možete pronaći u samim uredima koji pružaju te informacije.

Here you can also find a summary of the Contacts at the National IP Offices

 

Ako vam je potrebna pomoć:

Detaljne informacije o inicijativi „Ideas Powered for Business” – Fond za MSP-ove možete pronaći u pozivu na podnošenje prijedloga.

Imate li bilo kakvih pitanja, pogledajte Često postavljena pitanja ili možete razgovarati s nama uživo na portalu na engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom ili španjolskom jeziku. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8.30 do 18.30 (GMT+1).

Možete nam i poslati upit e-poštom na jednom od službenih jezika Europske unije: information@euipo.europa.eu.

Korisni alati:

Posljednji put ažurirano 10-05-2022
Na našem mrežnom mjestu služimo se kolačićima za podršku tehničkim elementima koji vam omogućavaju bolje korištenje stranica. Također upotrebljavamo analitiku. Kliknite za više informacija