Idi na početnu stranicu
EUIPO
Zaštitite svoje žigove i dizajne u Europskoj uniji

Zaštitite svoje intelektualno vlasništvo u Europskoj uniji

Menu

Pretraživanje raspoloživosti

 


Ako želite provjeriti je li vaš žig ili dizajn već registriran, jedan od načina jest da upotrijebite besplatne internetske alate Ureda za pretraživanje: TMview, DesignView i/ili eSearch plus.

EUIPO nudi izvješće o sličnosti u kojem se nalazi popis žigova koji bi mogli utjecati na vašu prijavu. Raniji žigovi mogli bi ugroziti vašu prijavu. Popisom su obuhvaćeni nazivi žigova kao i proizvodi i usluge za koje je podnesena prijava.
Imajte na umu da taj popis nije potpun. Moguće je podnijeti prigovor na vaš žig čak i ako ne bude prikazanih rezultata.
Osim toga, mrežne podatkovne baze EUIPO-a, eSearch plus i TMview, omogućavaju korisnicima pretraživanje raspoloživosti te su dostupne svim korisnicima za besplatno pretraživanje.

Da, ako je podnositelj prijave to zatražio u naprednom obrascu za prijavu. Za svaku prijavu žiga EU-a i međunarodnu registraciju u kojoj je naznačen EU Ured zatim tijekom postupka ispitivanja sastavlja izvješće Europske unije o pretraživanju. U tom izvješću navedeni su raniji identični ili slični žigovi EU-a i ranije prijave takvih žigova te međunarodne registracije u kojima je naznačen EU za identične i slične razrede proizvoda i usluga. Pretraživanje uključuje ranije žigove proizvoda i usluga koji pripadaju istom razredu kao i suprotstavljenim razredima koji u pravilu uključuju slične proizvode i usluge.
Za dodatne informacije pogledajte odjeljak mrežnog mjesta o postupku registracije.

Ne, EUIPO ne provodi pretraživanje na temelju pojedinačnih zahtjeva. To čine privatna poduzeća koja nemaju poslovne veze s EUIPO-om.
Osim toga, mrežne podatkovne baze EUIPO-a eSearch plus i DesignView dostupne su svim korisnicima za besplatno pretraživanje.
Za više informacija o podatkovnim bazama i alatima EUIPO-a, posjetite odjeljak našeg mrežnog mjesta pod nazivom Baze podataka.
Dodatne informacije o postupku registracije dizajna Zajednice.

Kad je riječ o figurativnim žigovima, trodimenzionalnim žigovima ili figurativnim elementima žigova koji se sastoje od jednih i drugih, grafičkih elemenata i slova i/ili brojki, pretraživanje se provodi na temelju međunarodne klasifikacije uspostavljene temeljem Bečkog sporazuma o uspostavi Međunarodne klasifikacije figurativnih elemenata žigova. (Za dodatne informacije pogledajte Priručnik EUIPO-a za Bečku klasifikaciju). EUIPO se služi izmijenjenom verzijom Bečke klasifikacije figurativnih elemenata koja je prilagođena našim posebnim potrebama kako bi se uspješno provodila pretraživanja.

Dodatne informacije o pristojbama koje se plaćaju izravno EUIPO-u.

Izvješća EU-a o pretraživanju uključena su u pristojbu za prijavu. Nacionalna izvješća o pretraživanju nisu obavezna. Obje vrste izvješća možete zatražiti jedino u trenutku podnošenja prijave žiga EU-a ili, za međunarodne registracije u kojima je naznačen EU, u roku od mjesec dana nakon prosljeđivanja predmeta iz WIPO-a u EUIPO. Pristojba za nacionalna izvješća o pretraživanju iznosi 12 eura po uključenom uredu.
Od 1. siječnja 2014. šest nacionalnih ureda sudjeluje u tom neobaveznom sustavu pretraživanja i provodi pretraživanja svojih nacionalnih registara. Riječ je o uredima u Češkoj, Danskoj, Litvi, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj. Ukupna pristojba za nacionalna izvješća o pretraživanju stoga iznosi 72 eura.

Za dodatne informacije o izvješćima o pretraživanju vidjeti Smjernice, Dio B: Ispitivanje, 1. odjeljak, Postupak.

Nositeljima ranijih žigova EU-a ili prijava žiga EU-a šalju se informativni dopisi o novim, sličnim prijavama žiga koje bi mogle biti u sukobu s njihovim pravima. Dopis je tek informativne prirode i nikad se ne bi smio smatrati dokazom o postojanju stvarnog sukoba ili činjenice da su konkretni žigovi te proizvodi i usluge uistinu identični ili slični. Takav zaključak može se donijeti samo konačnom odlukom u postupcima prigovora ili brisanja pri EUIPO-u.

Za dodatne informacije o navedenome vidjeti Smjernice, Dio B: Ispitivanje, 1. odjeljak, Postupak.

EURid je neprofitna organizacija koju je Europska komisija imenovala upraviteljem registra naziva domena .eu. EURid ima i važnu ulogu u zaštiti prava vlasnika domene .eu od prijevare.
Vijesti o domenama .eu..

Pitanja i odgovori na ovoj stranici služe samo u informativne svrhe i ne mogu se upotrijebiti kao pravna referenca. Za više informacija pročitajte Uredbu o žigu Europske unije i Uredbu o žigu Zajednice ili Smjernice o žigu/dizajnu.

Više informacija o tome kako Ured postupa s vašim osobnim podatcima možete pronaći u izjavi o zaštiti podataka.
 

Posljednji put ažurirano 14-03-2019
Na našem mrežnom mjestu služimo se kolačićima za podršku tehničkim elementima koji vam omogućavaju bolje korištenje stranica. Također upotrebljavamo analitiku. Kliknite za više informacija