Tietojen saavutettavuus
Tammikuusta 2010 alkaen Euroopan unionin toimielinten kaikki uudet verkkosivustot on laadittu verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) kohdan 2.0 tason AA mukaisesti.
Verkkosisällön saatavuuden tavoitteena on antaa kaikille käyttäjille yhtäläinen mahdollisuus saada verkossa olevaa tietoa ja käyttää siellä olevia toimintoja. Verkkosisällön saavutettavuus tarkoittaa tarkemmin sanottuna sitä, että kyvyiltään erilaiset ihmiset voivat saada esiin ja ymmärtää verkkosisältöä sekä navigoida verkossa ja toimia siinä vuorovaikutteisesti.
Euroopan unioni on allekirjoittanut UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities, jonka mukaisesti henkilöt, joilla on sellainen pitkäaikainen ruumiillinen, henkinen, älyllinen tai aisteihin liittyvä vamma, jonka vuorovaikutus erilaisten esteiden kanssa voi estää heidän täysimääräisen ja tehokkaan osallistumisensa yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa.
Internetin käyttäjät saattavat kohdata ongelmia verkon käytössä erilaisista vammoista, toiminnallisista rajoituksista, ympäristöön tai tekniikkaan liittyvistä tekijöistä johtuen:
- Vammaiset henkilöt: näkö- ja kuulovammat, fyysiset ja kognitiiviset vammat
- Iäkkäät henkilöt, heikko lukutaito, muut
- Tekniikan käyttöön liittyvä rajoittuneisuus tai kyvyttömyys: selaimet, alustat, laitteet, mobiiliverkko
- Ympäristötekijät: paikka, valaistus, melu, hidas yhteys
Lähde: Euroopan komissio – Information Providers guide
Teknisistä syistä seuraaviin sivuihin ei voida soveltaaa WCAG 2.0-saavutettavuusohjeitaa:
- Videoita sisältävät sivut
- Verkkolomakkeet