Μετάβαση στην αρχική σελίδα
EUIPO
Προστατεύστε τα εμπορικά σήματα, τα σχέδια και τα υποδείγματά σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Προστατεύστε τη διανοητική σας ιδιοκτησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Καταχώριση με τη
διαδικασία FastTrack

Θέλετε να προστατεύσετε το εμπορικό σας σήμα ή το σχέδιο ή υπόδειγμά σας;

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΗΜΑ ΣΧΕΔΙΟ Ή ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

Καταχώριση του
εμπορικού σας σήματος
Τι μπορεί να συνιστά
ένα εμπορικό σήμα;
Ποια είναι
τα οφέλη;

Το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σάς παρέχει αποκλειστικά δικαιώματα σε όλα τα σημερινά και μελλοντικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω μίας μόνο καταχώρισης. Ισχύει για 10 χρόνια και μπορεί να ανανεώνεται επ' αόριστον, για διαδοχικές περιόδους 10 ετών.

Θα θέλαμε να σας προσφέρουμε μια ταχεία και αξιόπιστη λύση για την καταχώριση του δικού σας σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορείτε να δημιουργήσετε και να υποβάλετε την αίτησή σας σε τρία εύκολα βήματα μέσω ενός εντύπου που καθοδηγεί τις ΜΜΕ και τα φυσικά πρόσωπα, που έχουν την έδρα τους στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία του τομέα εμπορικών σημάτων.

 
 

Καταχώριση
του σχεδίου ή υποδείγματό σας
Τι μπορεί να συνιστά ένα
σχέδιο ή υπόδειγμα;
Ποια είναι
τα οφέλη;

Θα θέλαμε να σας προσφέρουμε μια ταχεία και αξιόπιστη λύση για την καταχώριση του δικού σας κοινοτικού σχεδίου ή υποδείγματος.

Μπορείτε να δημιουργήσετε και να υποβάλετε την αίτησή σας σε τέσσερα καθοδηγούμενα βήματα. Θα χρειαστείτε:

 • Το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνσή σας
 • Το σχέδιο ή υπόδειγμά σας (7 όψεις)
 • Το σχέδιο ή το υπόδειγμά σας είναι νέο; Αναζητήστε εδώ για να μάθετε εάν το σχέδιο ή υπόδειγμά σας είναι διαθέσιμο.
 • Ποιες είναι οι δραστηριότητες της επιχείρησής σας; Πωλείτε προϊόντα; Προσφέρετε υπηρεσίες; Αναζητήστε τους κατάλληλους όρους εδώ.
 • Το βασικό τέλος για την καταχώριση και τη δημοσίευση ενός σχεδίου ή υποδείγματος ανέρχεται στο ποσό των 350 ευρώ.

Υποβάλετε αίτηση για καταχώριση κοινοτικού σχεδίου ή υποδείγματος, χρησιμοποιώντας το έντυπο αίτησης τεσσάρων βημάτων

Δυνατότητα ταχείας διαδικασίας (Fast Track) για την καταχώριση του σχεδίου ή του υποδείγματός σας

Λογότυπο της εφαρμογής Fast Track
 
 • Δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από 10 λεπτά για τη δημιουργία και υποβολή της αίτησής σας.
 • Θα σας καθοδηγούμε βήμα προς βήμα καθ' όλη τη διαδικασία της αίτησης.
 • Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία Fast Track
 • Η πληρωμή είναι δυνατή μόνο μέσω πιστωτικής κάρτας ή τρεχούμενου λογαριασμού. Δεν γίνονται δεκτά τραπεζικά εμβάσματα.

Στο EUIPO, παρέχουμε στους καταθέτες σχεδίων και υποδειγμάτων τη δυνατότητα ταχύτερης καταχώρισης των σχεδίων και υποδειγμάτων τους. Αυτή η ταχεία διαδικασία ονομάζεται «Fast Track».

Αφού παραληφθεί από το EUIPO, η αίτησή σας ελέγχεται από τους εξεταστές του Γραφείου. Η αίτηση, εφόσον διαπιστώνεται ότι συμμορφώνεται με ορισμένα πρότυπα και δεν παρουσιάζει ελλείψεις, διεκπεραιώνεται με ταχύτερο ρυθμό και η καταχώριση του σχεδίου ή υποδείγματος για το οποίο υποβάλετε αίτηση πραγματοποιείται εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πρότυπα των υπηρεσιών μας, συμβουλευθείτε τον Χάρτη Υπηρεσιών του EUIPO στη σελίδα για την ποιότητα.

 

Ποιοι είναι οι όροι της διαδικασίας Fast Track;

Εάν επιθυμείτε την καταχώριση του σχεδίου ή υποδείγματός σας μέσω της διαδικασίας Fast Track, πρέπει απλώς:

 • να χρησιμοποιήσετε το έντυπο ηλεκτρονικής αίτησης τεσσάρων βημάτων του Γραφείου
 • να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αναζήτησης DesignClass όταν αναφέρετε τα προϊόντα τα οποία αφορά το σχέδιο ή υπόδειγμά σας,
 • να συμπεριλάβετε κάθε σχετικό συνημμένο εάν επιθυμείτε να διεκδικήσετε προτεραιότητα
 • να πληρώσετε μέσω του τρεχούμενου λογαριασμού σας ή χρησιμοποιώντας την πιστωτική σας κάρτα,
 • να χρησιμοποιήσετε τους αναγνωριστικούς αριθμούς που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του EUIPO εάν είστε αντιπρόσωπος.

Τι μπορεί να συνιστά ένα κοινοτικό σχέδιο ή υπόδειγμα;
Πρόκειται για την εμφάνιση του προϊόντος ή της συσκευασίας σας. Ένα καταχωρισμένο σχέδιο ή υπόδειγμα προστατεύει την επένδυσή σας όσον αφορά την εμφάνιση του προϊόντος σας και εμποδίζει άλλες επιχειρήσεις από το να την αντιγράψουν. Αποδίδει πρόσθετη αξία στην επιχείρησή σας και την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση!

 

Όροι της διαδικασίας Fast track

Στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), προσφέρουμε στους καταθέτες σημάτων τη δυνατότητα να επιταχύνουν τη διαδικασία εξέτασης και δημοσίευσης των αιτήσεών τους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της διαδικασίας Fast Track.

Όταν το EUIPO λαμβάνει μια αίτηση, το προσωπικό μας την εξετάζει για να εκτιμήσει εάν το σήμα θα είναι έγκυρο. Όσο πιο σύνθετη είναι η αίτηση, τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται από το προσωπικό για την εξέτασή της. Για αυτόν τον λόγο, οι αιτήσεις που υποβάλλονται στο EUIPO και πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις θα διεκπεραιώνονται ταχύτερα και θα φθάνουν γρηγορότερα στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας καταχώρισης, δηλαδή στη δημοσίευση της αίτησης. Η επισπευσμένη αυτή διαδικασία ονομάζεται Fast Track.


Με τη διαδικασία Fast Track, η περίοδος εξέτασης είναι συντομότερη

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

 • Είναι ταχύτερη. Ο χρόνος μέχρι τη δημοσίευση της αίτησής σας μειώνεται στο μισό ή και λιγότερο σε σύγκριση με τις κανονικές αιτήσεις
 • Είναι ασφαλέστερη. Για την αίτηση Fast Track πρέπει να επιλέξετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας από τη βάση δεδομένων με τους όρους που έχουν ήδη γίνει αποδεκτοί από το EUIPO και από όλα τα εθνικά γραφεία διανοητικής ιδιοκτησίας της ΕΕ, γνωστή ως εναρμονισμένη βάση δεδομένων (HDB). Έτσι περιορίζονται σημαντικά οι ελλείψεις και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι κάνετε τις σωστές επιλογές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πρότυπα των υπηρεσιών μας, συμβουλευθείτε τον Χάρτη Υπηρεσιών του EUIPO στη σελίδα για την ποιότητα.

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη διαδικασία Fast Track;

Για να είναι η αίτησή σας επιλέξιμη για τη διαδικασία Fast Track πρέπει να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις:

 • Πρέπει να επιλέξετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του σήματός σας από τη βάση δεδομένων όρων που έχουν ήδη γίνει αποδεκτοί από το EUIPO. Το έντυπο αίτησης σε 5 βήματα έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο που να σας καθοδηγεί στις επιλογές σας, ούτως ώστε η αίτησή σας να εξεταστεί ως Fast Track.
 • Πρέπει να προπληρώσετε το τέλος: οι εξεταστές μας μπορούν να ξεκινήσουν την εξέταση της αίτησής σας μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής. Με την επιφύλαξη της άμεσης πληρωμής και υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαπιστώνονται ελλείψεις κατά την υποβολή και εξέταση της αίτησης, η επεξεργασία της αίτησής σας θα γίνει μέσω Fast Track.

Σε περίπτωση πληρωμής μέσω τρεχούμενου λογαριασμού, σας επισημαίνουμε ότι θα γίνει άμεση χρέωση του λογαριασμού σας. Στην περίπτωση που η πληρωμή γίνεται μέσω τραπεζικού εμβάσματος, η εντολή μεταφοράς του ποσού πρέπει να γίνει αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης. 

Παρότι μερικές αιτήσεις μπορεί να πληρούν τους όρους της διαδικασίας Fast Track τη στιγμή της κατάθεσης, ενδέχεται στη συνέχεια να παύσουν να πληρούν αυτούς τους όρους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ελλείψεις, όπως για παράδειγμα, ότι το εμπορικό σήμα που θέλετε να καταχωρίσετε δεν διαθέτει επαρκή διακριτικό χαρακτήρα. Θα ενημερωθείτε γραπτώς σε περίπτωση που η αίτησή σας δεν πληροί πλέον τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να εξεταστεί μέσω της διαδικασίας Fast Track.

 

Fast Track: Πλήρης κατάλογος των όρων

 1. Ο αιτών πρέπει να κατοικεί εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Σε αντίθετη περίπτωση, οι αιτούντες πρέπει να ορίσουν έγκυρο αντιπρόσωπο.
 2. Το σήμα δεν πρέπει να είναι συλλογικό σήμα αλλά ούτε σήμα πιστοποίησης.
 3. Στην αίτησή σας δεν πρέπει να αναφέρεται αίτημα διεξαγωγής εθνικής ή ευρωπαϊκής έρευνας.
 4. Όσον αφορά τις αιτήσεις διεκδίκησης προτεραιότητας ή αρχαιότητας, είτε:
  • δεν θα πρέπει να διεκδικείται προτεραιότητα/αρχαιότητα, είτε
  • σε περίπτωση αναφοράς διεκδίκησης προτεραιότητας/αρχαιότητας, τα σήματα στα οποία βασίζεται η αίτηση μπορούν να εισάγονται από τη βάση δεδομένων TMView κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατάθεσης της αίτησης ή,
  • σε περίπτωση διεκδίκησης προτεραιότητας/αρχαιότητας και το σχετικό σήμα ή τα σχετικά σήματα δεν περιλαμβάνεται(-ονται) στη βάση δεδομένων TMView, πρέπει να επισυνάπτεται το αντίστοιχο πιστοποιητικό.
 5. Σε περίπτωση διεκδίκησης προτεραιότητας έκθεσης, η διαδικασία Fast Track εξακολουθεί να είναι δυνατή, εφόσον υποβληθεί συνημμένο το σχετικό πιστοποιητικό.
 6. Το σήμα πρέπει να εμπίπτει σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: λεκτικό σήμα/σήμα απεικόνισης /σήμα τρισδιάστατου σχήματος/ηχητικό σήμα.
 7. Εάν το σήμα είναι σήμα απεικόνισης /σήμα τρισδιάστατου σχήματος, η διεκδίκηση χρώματος δεν είναι πλέον εφικτή.
 8. Εάν το σήμα είναι σήμα απεικόνισης / σήμα τρισδιάστατου σχήματος / ηχητικό σήμα, θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα αντίστοιχα έγκυρα συνημμένα.
 9. Πρέπει να επιλέξετε όλους τους όρους του καταλόγου προϊόντων και υπηρεσιών από τη βάση δεδομένων όρων που είναι ήδη αποδεκτοί από το EUIPO.
 10. Η πληρωμή πρέπει να γίνει με έναν από τους αποδεκτούς τρόπους πληρωμής. Ωστόσο, η πληρωμή με χρέωση του τρεχούμενου λογαριασμού τρίτου δεν επιτρέπεται για τη διαδικασία Fast Track.
 11. Όσον αφορά την καταβολή των τελών, ισχύουν οι ακόλουθοι όροι:
  • Πιστωτική κάρτα: καμία ιδιαίτερη απαίτηση
  • Για τραπεζικά εμβάσματα: ο καταθέτης πρέπει 1) να χρησιμοποιήσει τον κωδικό της πράξης πληρωμής που δημιουργείται από το έντυπο και τον αριθμό του σήματος για τον προσδιορισμό του αρχείου, 2) να δώσει την εντολή άμεσης μεταφοράς του ποσού και 3) να πραγματοποιήσει, κατά προτίμηση, χωριστή πληρωμή για κάθε αίτηση που υποβάλλει.
  • Οι καταθέτες που διαθέτουν τρεχούμενο λογαριασμό πρέπει να επιλέξουν στο έντυπο πληρωμής Χρέωση τώρα.
 12. Σε περίπτωση που η γλώσσα της αίτησης δεν είναι μία από τις πέντε γλώσσες του EUIPO (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και ιταλικά), ο καταθέτης πρέπει να αποδεχθεί τη μετάφραση που παρέχεται από το EUIPO στη δεύτερη γλώσσα που επιλέγεται από τις πέντε αποδεκτές γλώσσες.

Σημείωση: Οι πληρωμές με τραπεζικό έμβασμα, οι οποίες φέρουν τον αντίστοιχο κωδικό της πράξης πληρωμής, πρέπει να περιέλθουν στο EUIPO εντός εννέα ημερών από την κατάθεση της αίτησης. Σε διαφορετική περίπτωση, το EUIPO δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθεί τις προϋποθέσεις έγκαιρης υποβολής στο πλαίσιο της διαδικασίας Fast Track.

Εκτυπώστε τον πλήρη κατάλογο όρων
 

Όλες οι προθεσμίες αναφέρονται ενδεικτικά και δεν έχουν δεσμευτική ισχύ για το EUIPO.

Τι μπορεί να γίνει δεκτό ως σήμα της ΕΕ

Το σήμα της ΕΕ μπορεί να αποτελείται από οποιαδήποτε σημεία, ιδίως δε από λέξεις, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος προσώπων, ή από σχέδια, γράμματα, αριθμούς, χρώματα, το σχήμα του προϊόντος ή τη συσκευασία του προϊόντος, ή από ήχους.

Την 1η Οκτωβρίου 2017, σύμφωνα με τον τροποποιητικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/2424, καταργείται η απαίτηση «γραφικής παράστασης».

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εφόσον το σήμα σας εμπίπτει σε μία από τις κατηγορίες σημάτων τα οποία είναι αποδεκτά από το Γραφείο και μπορούν να αναπαρίστανται με αποδεκτούς μορφότυπους, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για το σήμα χωρίς να πρέπει να υποβάλετε γραφική παράσταση.

word mark figurative mark figurative mark word 3D mark 3D mark with letter position pattern colour mark colour sound mark motion multimedia

 

Τι είδους σήμα θέλετε να προστατεύσετε;

Ανάλογα με το τι θέλετε να προστατεύσετε (μια λέξη, ένα σχήμα, ένα χρώμα κ.λπ.), έχετε διαφορετικές επιλογές σήματος. Δείτε τις επιλογές σας.

Τα σημεία που συνθέτουν ένα σήμα είναι ικανά να διακρίνουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας επιχείρησης από εκείνα άλλων επιχειρήσεων.

Για να είναι επιλέξιμο για καταχώριση, το σήμα σας πρέπει να είναι διακριτικού χαρακτήρα και δεν πρέπει να περιγράφει τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες που παρέχετε.

 
 

Το σήμα σας πρέπει να είναι διακριτικού χαρακτήρα

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν το διακριτικό σημείο σας για αυτό που είναι, για παράδειγμα ως ένδειξη προέλευσης. Θα πρέπει να σας διακρίνει από άλλες επιχειρήσεις στην αγορά ώστε να μπορείτε να προστατεύετε και να αναπτύσσετε την ταυτότητα και την αξία της επωνυμίας σας.

Το σήμα σας δεν πρέπει να περιγράφει τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες που παρέχετε

Το σήμα σας δεν θα πρέπει να μονοπωλεί ένα διακριτικό σημείο που απλώς περιγράφει τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες που παρέχετε. Τέτοια σημεία πρέπει να παραμένουν διαθέσιμα για τον καθένα: για εσάς και για τους ανταγωνιστές σας.

 

Χρειάζεστε περισσότερες εξηγήσεις; Το ακόλουθο παράδειγμα θα σας βοηθήσει να διαλύσετε κάθε αμφιβολία σας

Στερείται διακριτικού χαρακτήρα
Ο καταναλωτής δεν θα δει αυτή τη φιάλη, όπως απεικονίζεται εδώ, ως διακριτικό σημείο ικανό να διακρίνει μια επιχείρηση από μια άλλη. Το σημείο θα πρέπει να παραμένει διαθέσιμο για όλες τις επιχειρήσεις.

Κρασί

Είναι υπερβολικά περιγραφικό
Σε αυτήν την περίπτωση, οι καταναλωτές δεν θα δουν τη φιάλη ως έχουσα διακριτικό χαρακτήρα. Επιπλέον, η λέξη «κρασί» περιγράφει απλώς το περιεχόμενο της φιάλης. Θα τη δουν ως περιγραφή προϊόντος.

Παράδειγμα του πώς πρέπει να είναι το σήμα σας: να έχει μεν διακριτικό χαρακτήρα, αλλά να μην είναι υπερβολικά περιγραφικό

Joe
Bloggs

Σήμα κατάλληλο να καταχωριστεί
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, πάντως, παρότι αυτή καθαυτή η φιάλη μπορεί να μην έχει διακριτικό χαρακτήρα, η προσθήκη διακριτικής ονομασίας στην ετικέτα έχει ως αποτέλεσμα να τη δουν οι καταναλωτές ως σήμα που παραπέμπει σε μία συγκεκριμένη επωνυμία.

 

Το EUIPO θα απορρίψει την αίτηση σήματός σας σε περίπτωση που κρίνει ότι δεν πληροί τις προαναφερθείσες και ορισμένες άλλες απαιτήσεις. Εάν θέλετε, μπορείτε να δείτε και άλλους τέτοιους λόγους γιατί μπορεί να απορριφθεί το σήμα σας (είναι οι λεγόμενοι «απόλυτοι λόγοι απαράδεκτου»).

Εάν έχετε αμφιβολίες, θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική καθοδήγηση. Το EUIPO δεν παρέχει τέτοιου είδους συμβουλές.

 

Τι είδους σήματα μπορώ να καταχωρίσω;

Μπορείτε να καταχωρίσετε τρία  είδη σημάτων: ατομικά σήματα, σήματα πιστοποίησης και συλλογικά σήματα.

Το ατομικό σήμα διακρίνει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μιας συγκεκριμένης εταιρείας από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες άλλης εταιρείας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το ατομικό σήμα πρέπει να ανήκει σε ένα και μόνο πρόσωπο: τα ατομικά σήματα μπορούν να ανήκουν σε ένα ή περισσότερα νομικά ή φυσικά πρόσωπα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότεροι αιτούντες.

Το βασικό τέλος για την αίτηση ατομικού σήματος ξεκινά από 850 ευρώ (ηλεκτρονικά μέσα).

Τα συλλογικά σήματα διακρίνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες ομίλου εταιρειών ή μελών ένωσης από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των ανταγωνιστών τους. Τα συλλογικά σήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα ή στις υπηρεσίες που παρέχονται με το συλλογικό σήμα. Πολύ συχνά χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση προϊόντων που έχουν κοινό ένα ορισμένο χαρακτηριστικό.

Αίτηση για συλλογικό σήμα μπορούν να καταθέσουν μόνον ενώσεις κατασκευαστών, παραγωγών, παρόχων υπηρεσιών ή εμπόρων, καθώς και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Το τέλος της αίτησης καταχώρισης συλλογικού σήματος είναι 1 500 ευρώ (ηλεκτρονικά μέσα).

Τα σήματα πιστοποίησης καθιερώνονται στο EUIPO από την 1η Οκτωβρίου του 2017. Τα σήματα πιστοποίησης είναι ένα νέο είδος σήματος σε επίπεδο ΕΕ, παρότι υπάρχουν ήδη στα εθνικά συστήματα εδώ και αρκετά χρόνια. Τα σήματα πιστοποίησης δηλώνουν ότι τα προϊόντα ή υπηρεσίες πληρούν τις απαιτήσεις πιστοποίησης ενός ιδρύματος ή οργανισμού πιστοποίησης· αποτελούν σημεία ελεγχόμενης ποιότητας.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών, αρχών και φορέων δημοσίου δικαίου, μπορεί να υποβάλει αίτηση για σήματα πιστοποίησης της ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι το εν λόγω πρόσωπο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα που περιλαμβάνει την παροχή του είδους των προϊόντων ή υπηρεσιών που πιστοποιούνται.

Το τέλος της αίτησης καταχώρισης σήματος πιστοποίησης είναι 1 500 ευρώ (ηλεκτρονικά μέσα).

Πλήρης κατάλογος τελών σήματος 

 

 

Ορισμός σχεδίου και υποδείγματος

Η προστασία των σχεδίων και υποδειγμάτων αποτελεί σημαντικό επιχειρηματικό πλεονέκτημα για τις εταιρείες όλων των μεγεθών και όχι μόνο για τις μεγαλύτερες.

Έρευνα του EUIPO δείχνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που είναι κάτοχοι σχεδίων και υποδειγμάτων έχουν κατά 17% υψηλότερα έσοδα ανά εργαζόμενο σε σχέση με τις ΜΜΕ οι οποίες δεν κατέχουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.

Τα σχέδια και υποδείγματα είναι σαφώς καθορισμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

Σχέδιο ή υπόδειγμα είναι «η εικόνα την οποία παρουσιάζει το σύνολο ή μέρος ενός προϊόντος η οποία προκύπτει από τα χαρακτηριστικά του, και ιδίως από τη γραμμή, το περίγραμμα, το χρώμα, το σχήμα, την υφή ή/και τα υλικά του ίδιου του προϊόντος ή/και της διακόσμησης που φέρει».

Άρθρο 3 του κανονισμού για τα σχέδια και υποδείγματα

 

Παραδείγματα σχεδίων και υποδειγμάτων

Σχεδόν όλα τα βιομηχανικά αντικείμενα ή χειροτεχνήματα μπορούν να είναι επιλέξιμα για προστασία σχεδίου ή υποδείγματος (εξαιρούνται τα προγράμματα ηλεκτρονικού υπολογιστή)

Αναζήτηση παραδείγματος συσκευασίας προϊόντων

Συσκευασία προϊόντων

ΚΚΣΥ 002710731-0001
Αναζήτηση παραδείγματος προϊόντος/σετ προϊόντων

Ένα προϊόν/σετ προϊόντων

ΚΚΣΥ 002490193-0001
Αναζήτηση παραδείγματος σύνθετων προϊόντων

Σύνθετα προϊόντα

ΚΚΣΥ 000408166-0001
Αναζήτηση παραδείγματος μέρους προϊόντων

Μέρη προϊόντων

ΚΚΣΥ 229752-0001
 
Αναζήτηση παραδείγματος λογότυπων

Λογότυπα

ΚΚΣΥ 000754098-0001
Αναζήτηση παραδείγματος εικόνων για ηλεκτρονικό υπολογιστή

Εικόνες για ηλεκτρονικό υπολογιστή

ΚΚΣΥ 003001494-0002
Αναζήτηση παραδείγματος τυπογραφικών στοιχείων

Τυπογραφικά στοιχεία

ΚΚΣΥ 004007441-0016
Αναζήτηση παραδείγματος ζωγραφικών σχεδίων και καλλιτεχνικών έργων

Γραφική αναπαράσταση σχεδίου και υποδείγματος

ΚΚΣΥ 004547370-0002
 
Αναζήτηση παραδείγματος παρουσίασης

Παρουσίαση

ΚΚΣΥ 002213793-0001
Αναζήτηση παραδείγματος διακόσμησης

Διακόσμηση

ΚΚΣΥ 001446066-0009
Αναζήτηση παραδείγματος σχεδιασμού ιστοσελίδας

Σχεδιασμός ιστοσελίδας

ΚΚΣΥ 003465632-0001
Αναζήτηση παραδείγματος χαρτών

Χάρτες

003567155-0001
 

Λίγη θεωρία

Διανοητική ιδιοκτησία

Η έννοια της διανοητικής ιδιοκτησίας είναι απλή και υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό. Η διανοητική ιδιοκτησία υπάρχει παντού γύρω μας.

Οι σκέψεις και οι ιδέες από μόνες τους δεν αποτελούν διανοητική ιδιοκτησία. Η διανοητική ιδιοκτησία προσδιορίζει και προστατεύει τις καινοτομίες και τα δημιουργήματα των ανθρώπων

Η διανοητική ιδιοκτησία επιβραβεύει όσους καινοτομούν και δίνει στον καθένα μας τη δυνατότητα να επωφεληθεί από τα επιτεύγματά τους.

 

Ο «χάρτης μετρό» της διανοητικής ιδιοκτησίας: οι σχεδιαστές συχνά ανασκευάζουν τις ιδέες για να δημιουργήσουν κάτι νέο, χρήσιμο και μοναδικό στο είδος του. Μεταφορτώστε αυτόν τον χάρτη – θα σας βοηθήσει να καταχωρίσετε τα δικαιώματά σας.


Χρησιμοποιώντας το σχέδιο ενός χάρτη μετρό, παρουσιάζεται το χρονοδιάγραμμα των διαφόρων διαδικασιών για την κατοχύρωση της διανοητικής ιδιοκτησίας

 

Περισσότερες πηγές σχετικά με την διανοητική ιδιοκτησία

 

4 Reasons 4 Trademarks

rademarks are one of several intellectual property rights that help protect and enhance your brands. They help consumers identify products and services with the entity from which they originate. Organisations rely on trademarks to distinguish themselves from their competitors, to create an association between their trademarks and product quality, and to build their reputation and consumer loyalty. So, there are good reasons to consider how you develop a trademark protection strategy and safeguard your brand.


4iP Council has developed this interactive guide in cooperation with eminent academics and experts to share best practice and deepen understanding of the value of design rights. In particular, we would like to thank the following organisations for their valuable insights, engagement and support.


4 Reasons 4 Design Rights

Design rights are one of several intellectual property rights. They are exclusive rights that protect the appearance of a product, or a part of it, provided it is new and has individual character that sets it apart from any pre-existing designs that could be known about (however old). Businesses register designs to strengthen their competitive advantage, prevent work from being copied and build assets for value creation.

This means that the absence of design protection can be detrimental on those dimensions.


4iP Council has developed this interactive guide in cooperation with eminent academics and experts to share best practice and deepen understanding of the value of design rights. In particular, we would like to thank the following organisations for their valuable insights, engagement and support.


Στον δικτυακό μας τόπο χρησιμοποιούμε cookies για να υποστηρίζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν την εμπειρία του χρήστη. Επιπλέον, συλλέγουμε δεδομένα για περαιτέρω ανάλυση. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ