Μετάβαση στην αρχική σελίδα
EUIPO
Προστατεύστε τα εμπορικά σήματα, τα σχέδια και τα υποδείγματά σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Προστατεύστε τη διανοητική σας ιδιοκτησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Menu

Διανοητική ιδιοκτησία

Η ιδέα που κρύβεται πίσω από τη διανοητική ιδιοκτησία είναι απλή και η ύπαρξή της χρονολογείται από την αρχαιότητα. Όπου και να πάμε, παντού γύρω μας υπάρχει διανοητική ιδιοκτησία.

Δεν αρκούν απλώς οι σκέψεις και ιδέες. Η διανοητική ιδιοκτησία είναι αυτή που προσδιορίζει και προστατεύει τις καινοτομίες και τα δημιουργήματα των ανθρώπων.

Η διανοητική ιδιοκτησία επιβραβεύει όσους καινοτομούν και επιτρέπει στον καθένα μας να επωφεληθεί από τα επιτεύγματά του.

Στο θέμα της προστασίας, η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας. Συχνά αφήνουμε τη διανοητική ιδιοκτησία μας να γίνει κοινό κτήμα. Κάποιες φορές όμως χτυπάμε φλέβα χρυσού. Είναι η στιγμή που αναφωνούμε το δικό μας «εύρηκα!» Όσες περισσότερες τέτοιες φαεινές ιδέες προκύψουν και μπορείτε να προστατεύσετε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η προστιθέμενη αξία για την επιχείρησή σας.

Στιγμές «εύρηκα!»

Αρχιμήδης ο Συρακούσιος
«Αρχιμήδης», Dominigo Fetti 1620

Ο Αρχιμήδης ο Συρακούσιος σκεπτόμενος στο γραφείο του

Ο Αρχιμήδης είναι αυτός που αναφώνησε το πρώτο «εύρηκα!» στην Ιστορία ενώ έκανε μπάνιο στα λουτρά, τον 3ο π.Χ. αιώνα. Όμως, όπως όλες οι επιστημονικές ή μαθηματικές θεωρίες, η αρχή ότι κάθε σώμα που βυθίζεται μέσα σε ένα υγρό εκτοπίζει τόσο βάρος υγρού όσο και το βάρος του δεν μπορεί να κατοχυρωθεί ως ευρεσιτεχνία.
Με ευρεσιτεχνίες προστατεύονται μόνο νέες εφευρέσεις που έχουν πρακτική χρήση.

Τα πρώτα σχέδια ή υποδείγματα
 

Σχέδιο ή υπόδειγμα χειροπέλεκυ αχαιλέας τεχνοτροπίας από το Hampshire, Ηνωμένο Βασίλειο

Σχέδιο ή υπόδειγμα χειροπέλεκυ αχαιλέας τεχνοτροπίας από το Hampshire, Ηνωμένο Βασίλειο, 500.000 π.Χ.

Οι δημιουργοί του εργάζονταν για πολύ καιρό.

Τελευταία ενημέρωση της σελίδας 27-06-2016