Μετάβαση στην αρχική σελίδα
EUIPO
Προστατεύστε τα εμπορικά σήματα, τα σχέδια και τα υποδείγματά σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Προστατεύστε τη διανοητική σας ιδιοκτησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Menu

Διανοητική ιδιοκτησία

Η ιδέα που κρύβεται πίσω από τη διανοητική ιδιοκτησία είναι απλή και η ύπαρξή της χρονολογείται από την αρχαιότητα. Όπου και να πάμε, παντού γύρω μας υπάρχει διανοητική ιδιοκτησία.

Οι απλές σκέψεις και ιδέες δεν αποτελούν διανοητική ιδιοκτησία. Η διανοητική ιδιοκτησία είναι αυτή που προσδιορίζει και προστατεύει τις καινοτομίες και τα δημιουργήματα των ανθρώπων.

Η διανοητική ιδιοκτησία επιβραβεύει όσους καινοτομούν και επιτρέπει στον καθένα μας να επωφεληθεί από τα επιτεύγματά τους.

Ως προς την προστασία, η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας. Συχνά αφήνουμε τη διανοητική ιδιοκτησία μας να γίνει κοινό κτήμα. Κάποιες φορές όμως μας προκύπτει μια φαεινή ιδέα. Είναι η στιγμή που αναφωνούμε το δικό μας «εύρηκα!». Όσες περισσότερες τέτοιες φαεινές ιδέες προκύψουν και μπορείτε να προστατεύσετε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η προστιθέμενη αξία για την επιχείρησή σας.

Στιγμές «εύρηκα!»

Αρχιμήδης ο Συρακούσιος
«Αρχιμήδης», Dominigo Fetti 1620

Ο Αρχιμήδης ο Συρακούσιος, σκεπτόμενος στο γραφείο του

Ο Αρχιμήδης είναι αυτός που αναφώνησε το πρώτο «εύρηκα!» στην ιστορία ενώ έκανε μπάνιο, τον 3ο π.Χ. αιώνα. Όμως, η αρχή ότι κάθε σώμα που βυθίζεται μέσα σε ένα υγρό εκτοπίζει τόσο βάρος υγρού όσο και το βάρος του, όπως και όλες οι επιστημονικές ή μαθηματικές θεωρίες, δεν μπορεί να κατοχυρωθεί ως ευρεσιτεχνία.
Με ευρεσιτεχνίες προστατεύονται μόνο νέες εφευρέσεις που έχουν πρακτική χρήση.

Τα πρώτα σήματα
© Trustees of the British Museum

Μινωικός ψευδόστομος αμφορέας με σήμα το χταπόδι από την Κύπρο

Μινωικός ψευδόστομος αμφορέας με σήμα το χταπόδι από την Κύπρο, 1300-1200 π.Χ.

Η ύπαρξη σημάτων χρονολογείται από την αρχαιότητα.

Η επιχείρησή σας, το επιχειρηματικό σας σχέδιο και η καινοτόμος προσέγγισή σας βρίθουν από στιγμές «εύρηκα!». Στις επόμενες σελίδες σάς εξηγούμε πώς να αναπτύξετε και να προστατεύσετε μια σημαντική καινοτομία: το εμπορικό σας σήμα

Τελευταία ενημέρωση της σελίδας 23-01-2017