Notele explicative arată ce produse sau servicii vor fi sau nu cuprinse în titlurile claselor și trebuie considerate ca făcând parte integrantă din clasificare.


Indicații generale

Indicațiile de produse sau servicii care figurează în titlurile claselor reprezintă indicații generale ale domeniilor din care fac parte, în principiu, produsele sau serviciile. Pentru a obține clasificarea corectă a fiecărui produs sau serviciu, este indicată consultarea Listei produselor și serviciilor în ordine alfabetică

Produse

Dacă un produs nu poate fi clasificat utilizând Lista claselor, Notele explicative și Lista produselor și serviciilor în ordine alfabetică, se pot folosi criteriile care urmează:

  1. Un produs finit este clasificat, în general, conform funcției sau scopului său. Dacă funcția sau scopul unui produs finit nu apar în niciun titlu de clasă, produsul este clasificat prin analogie cu alte produse finite comparabile existente în Lista alfabetică. Dacă nu se identifică niciun produs comparabil, se vor aplica alte criterii subsidiare, cum ar fi materialul din care este făcut produsul sau modul de funcționare.
  2. Un produs finit multifuncțional (de exemplu, un aparat de radio cu ceas) poate fi clasificat în toate clasele corespunzătoare funcțiilor sau scopurilor sale. Totuși, dacă un produs are un scop principal, acesta ar trebui să fie clasificat în această clasă. În cazul în care acele funcții sau scopuri nu sunt menționate în niciun titlu de clasă, se aplică alte criterii, indicate la litera (a) de mai sus.
  3. Materia primă neprelucrată sau semiprelucrată se clasifică, în general, după materialul din care este făcută.
  4. Produsele care urmează să facă parte din alte produse se clasifică, în principiu, în aceeași clasă cu acestea din urmă numai dacă aceste produse nu pot avea altă utilizare. În celelalte cazuri, se aplică criteriul indicat la punctul (a) de mai sus.
  5. Dacă un produs, finit sau nu, este clasificat în funcție de materialul din care este realizat și este realizat din materiale diferite, produsul va fi clasificat, în principiu, după materialul predominant.
  6. Cutiile adaptate produsului pe care îl conțin se clasifică, în general, în aceeași clasă cu produsul.

Servicii

Dacă un serviciu nu poate fi clasificat utilizând Lista claselor, Notele explicative și Lista produselor și serviciilor în ordine alfabetică, se pot folosi criteriile care urmează:

  1. Serviciile se clasifică, în general, în funcție de ramura de activitate indicată în titlurile claselor de servicii și în notele explicative corespunzătoare, sau, dacă ramura de activitate nu este precizată, prin analogie cu alte servicii comparabile indicate în Lista alfabetică.
  2. Serviciile de închirieri se clasifică, în general, în aceeași clasă cu serviciile furnizate pe baza obiectelor închiriate (de ex. Închirieri de telefoane clasa 38). Serviciile de leasing sunt similare serviciilor de închiriere și trebuie clasificate în același fel. Finanțarea pentru achiziția în rate sau închirierea este însă inclusă în clasa 36 ca serviciu financiar.
  3. Serviciile de consiliere, informații sau consultanță se clasifică, în principiu, în aceeași clasă cu serviciile pentru care se acordă consilierea, informațiile sau consultanța, de exemplu, consultanță în domeniul transporturilor (Clasa 39), consultanță în domeniul afacerilor (Clasa 35), consultanță financiară (Clasa 36), consultanță în domeniul serviciilor de frumusețe (Clasa 44). Faptul că serviciile de consiliere, informații sau consultanță sunt furnizate prin mijloace electronice (de exemplu, telefon, computer) nu afectează clasificarea acestora.
  4. Mijloacele prin care se prestează un serviciu, în principiu, nu au niciun impact asupra clasificării serviciilor. De exemplu, consultanta financiara este incadrata in Cl. 36 indiferent dacă serviciile sunt prestate personal, telefonic, online sau într-un mediu virtual. Cu toate acestea, această observație nu se aplică dacă scopul sau rezultatul unui serviciu se modifică din cauza mijloacelor sau a locului de livrare. Acesta este cazul, de exemplu, atunci când anumite servicii sunt prestate într-un mediu virtual. De exemplu, serviciile de transport aparținând Cl. 39 implică mutarea de bunuri sau persoane dintr-un loc fizic în altul. Cu toate acestea, într-un mediu virtual, aceste servicii nu au același scop sau rezultat și trebuie clarificate pentru o clasificare adecvată, de exemplu, servicii de călătorie simulate furnizate în medii virtuale în scopuri de divertisment (cl. 41).
  5. Serviciile prestate în cadrul francizelor sunt, în principal, incluse în aceeași clasă ca și serviciile particulare furnizate de francizor (de exemplu, consiliere de business legată de francizare (Clasa 35), servicii financiare legate de francizare (Clasa 36), servicii juridice legate de francizare (Clasa 45)).