Om TMclass
logo
Index

I korthet

TMclass sammanför deltagande (varumärkes)myndigheters databaser för klassificering (varor och tjänster eller klassificeringsbegrepp) för att göra det lättare att klassificera varor och tjänster. Klassificering är ett nödvändigt steg vid ansökan om registrering av ett varumärke, oavsett om det rör sig om ett internationellt varumärke, ett EU-varumärke som ger skydd i EU:s medlemsstater eller ett nationellt varumärke.

När du söker efter ett klassificeringsbegrepp i TMclass ser du i vilken deltagande varumärkesmyndighets databaser begreppet finns. Om begreppet saknas i en deltagande varumärkesmyndighets databas behöver det inte innebära att begreppet kommer att avslås av den myndigheten. Däremot kan ansökningsförfarandet hos den deltagande myndigheten ta längre tid om du väljer ett begrepp som inte ingår i myndighetens databas, eftersom registreringen då inte kan klassificeras automatiskt utan måste granskas manuellt av en granskare.

Om du väljer klassificeringsbegrepp från mer än en klass kan du behöva betala extra avgifter. Vid EUIPO inkluderar registreringsavgiften till exempel möjligheten att välja från tre klasser, medan den brittiska varumärkesmyndigheten (UKIPO) tar ut en mindre avgift för varje extra klass. Kontrollera vad som gäller hos den varumärkesmyndighet där du registrerar ditt varumärke.


Historik

Tidigare tillämpades varumärkesskyddet per land. Det var en komplicerad process eftersom man måste kunna språket för att kunna ansöka om skydd i ett annat land. Dessutom fanns det stora skillnader mellan olika länders klassificering av varor och tjänster.

Sedan 1957 har ett antal initiativ tagits för att harmonisera olika myndigheters och länders klassificering av varor och tjänster vid varumärkesregistrering. Bland initiativen finns Niceklassificeringen, det trilaterala avtalet och det harmoniseringsprojekt som beskrivs nedan.

Trädstrukturen är ett administrativt verktyg utformat för att hjälpa användaren att förstå var en term kan klassificeras före registrering av ett varumärke. Den har utvecklats av EUIPO och de nationella myndigheterna i samarbete med Wipo. Denna struktur grundar sig på Niceklassificeringen men är inte officiellt en del av Niceklassificeringssystemet. Den har ingen rättslig verkan vid granskning av varumärken eller jämförelse av varor och tjänster.

Niceklassificeringen

Niceklassificeringen, som administrerades av WIPO 1957, är ett system för klassificering av varor och tjänster vid varumärkesregistrering. Den infördes genom en multilateral överenskommelse, Niceöverenskommelsen om internationell klassificering av varor och tjänster vid varumärkesregistrering, som administrerades av WIPO och ingicks 1957 (www.wipo.int).

Många länder har infört Niceklassificeringen för klassificering av varor och tjänster vid varumärkesregistrering.

Niceklassificeringen utgörs av klassrubriker , förklarande anmärkningar och en alfabetisk förteckning över varor och tjänster. Klassrubrikerna beskriver i mycket vida termer typen av varor eller tjänster som ingår i de 34 varuklasserna och de 11 tjänsteklasserna. För att visa alla klassrubriker, klicka här. Varje klass har förklarande anmärkningar som beskriver typen av vara eller tjänst som ingår, och i vissa fall inte ingår, i en klass. I den alfabetiska förteckningen finns specifika varor och ett urval av tjänster i alfabetisk ordning med angivande av lämplig klass.

I TMclass finns beskrivningar av varor och tjänster som är markerade med ett N. Detta visar att begreppet kommer från den alfabetiska förteckning som hör till Niceklassificeringen. Denna markering finns bara i data som kommer från EUIPO.

En förteckning över varor och tjänster som enbart består av beskrivningar som finns i Niceklassificeringen kommer att godtas som korrekt klassificerad förutsatt att beskrivningarna har använts i den klass som anges i databasen.


ID lista

TM5 består av Amerikanska Patent och Varumärkes Kontoret (USPTO), Japanska Patent Kontoret (JPO), Koreanska Kontoret för Industriella Rättigheter (KIPO), Folkrepubliken Kinas Statliga Administration för Industri och Handel (CNIPA) och European Union Intellectual Property Office (EUIPO). Ett av projekten inom denna struktur avser ID-listan.


Harmoniseringsprojektet

Syftet med harmoniseringen av klassificeringen är att uppnå dels en gemensam klassificeringspraxis för de deltagande varumärkesmyndigheterna för att säkerställa att användaren får en enda förteckning över varor och tjänster på alla språk, dels en gemensam metod för att tillämpa klassificeringspraxisen så att varumärkesmyndigheterna godtar och avslår förteckningar över varor och tjänster på ett enhetligt sätt.

Bakgrund::

Niceklassificeringen inrättades huvudsakligen för administrativa ändamål. Den antogs av många av varumärkesmyndigheterna, bland annat EUIPO, för klassificering av varor och tjänster vid varumärkesregistrering. När en vara eller tjänst inte ingår i den alfabetiska förteckningen används en uppsättning klassificeringsregler för att fastställa klassen. Eftersom detta lämnar öppet för tolkning har olika klassificeringsmetoder utvecklats av myndigheterna under de senaste årtiondena.

Skillnaderna har skapat förvirring. De är inte användarvänliga och innebär att sökande inte kan ha en enda klassificeringsförteckning för samma varumärke hos olika varumärkesmyndigheter.

Tanken på en harmonisering uppstod under en TMclass-konferens i juli 2008. Alla deltagarna var eniga om att det inte borde finnas några skillnader mellan olika myndigheters klassificering. Startpunkten för en ny harmoniserad databas upprättades mellan UKIPO och EUIPO, som enades om en gemensam databas för varor och tjänster på engelska. Sverige samtyckte till att gå med genom att översätta denna engelska databas till svenska och använda den som sin officiella förteckning. Andra myndigheter samtyckte till att följa detta tillvägagångssätt och majoriteten av EU:s varumärkesmyndigheter visade intresse.

Slutmålet är att skapa "problemfria" scenarier som detta: den som ansöker om registrering av ett varumärke använder en gemensam klassificeringsförteckning vid de olika myndigheter som har samtyckt till att officiellt godta förteckningen. Risken för invändningar är låg för den sökande, och den deltagande varumärkesmyndigheten får ansökningar av bättre kvalitet.

Ultimately the idea is to create "problem- free" scenarios such as this: trademark applicants use a common classification list in different offices which have agreed to accept it up front. The risk of objections for the applicant is low and the Participating Office s face less deficient applications.

TMclass belyser de klassificeringsskillnader som finns kvar mellan de deltagande varumärkesmyndigheterna och kommer att förbli ett giltigt fristående verktyg på europeisk nivå, som alltid är öppet för en ny myndighet att ansluta sig till.

I dagsläget tillhandahåller över hälften av de nationella varumärkesmyndigheterna plus EUIPO (the European Union Intellectual Property Office) data för TMclass. Snart kommer även WIPO (World International Property Office) att införliva sina databaser.