Despre TMclass
logo
Index

Pe scurt

TMclass reuneşte bazele de date de clasificare (termeni sau descrieri ale produselor şi serviciilor) ale fiecărui oficiu (pentru mărci) participant (OP), pentru a facilita procesul de clasificare a produselor şi serviciilor dumneavoastră. Această clasificare este o etapă necesară atunci când se solicită o marcă, indiferent dacă este vorba despre o marcă internaţională, o marcă a Uniunii Europene, care vă oferă protecţie asupra mărcii în toate statele membre ale UE sau o marcă naţională.

Atunci când căutaţi un termen de clasificare în TMclass, veţi vedea în bazele de date ale căror oficii participante apare acel termen. Dacă termenul nu apare în baza de date a unui oficiu participant, nu înseamnă neapărat că termenul în cauză va fi respins de către oficiul participant. Totuşi, procedura de solicitare în cadrul unui oficiu participant ar putea fi mai îndelungată dacă alegeţi un termen care nu este cuprins în baza de date a acelui oficiu participant, deoarece acesta nu poate fi clasificat automat şi trebuie să fie revizuit de un examinator.

Dacă alegeţi termeni din mai mult de o clasă, este posibil să fie necesar să plătiţi taxe suplimentare. De exemplu, în cadrul EUIPO, taxa de înregistrare include posibilitatea de a alege din trei clase, în timp ce în cadrul oficiului din Regatul Unit (UKIPO), fiecare clasă suplimentară are o anumită taxă de valoare redusă. Trebuie să verificaţi aceste aspecte la oficiul participant la care vă înregistraţi marca.


Istoric

În trecut, protecţia mărcilor se realiza la nivel naţional, pentru fiecare ţară. Acest proces era destul de complicat, deoarece pentru a obţine protecţia mărcii într-o altă ţară era necesar să se cunoască limba ţării respective. De asemenea, modul în care diferite ţări clasificau produsele şi serviciile era radical diferit.

Începând din 1957, au existat o serie de iniţiative pentru unificarea modului de realizare în diferite oficii şi ţări a clasificării produselor şi serviciilor în scopul înregistrării mărcilor. Printre aceste iniţiative se numără clasificarea de la Nisa, Acordul trilateral şi proiectul de armonizare, astfel cum sunt prezentate mai jos.

Structura arborescentă este un instrument administrativ conceput pentru a-l ajuta pe utilizator să înţeleagă unde poate fi clasificat un termen înainte de înregistrarea unei mărci. A fost elaborată de EUIPO şi de oficiile naţionale ale UE în colaborare cu OMPI. Această structură se bazează pe Clasificarea de la Nisa, dar nu face parte în mod oficial din sistemul de clasificare de la Nisa. Nu are nici un efect juridic în cadrul examinării mărcilor sau al comparării produselor şi serviciilor.

Clasificarea de la Nisa

Clasificarea de la Nisa administrată de OMPI în 1957, este un sistem pentru clasificarea produselor şi serviciilor în scopul înregistrării mărcilor. Aceasta a fost creată prin tratatul multilateral numit Acordul de la Nisa privind clasificarea internaţională a produselor şi serviciilor în vederea înregistrării mărcilor, administrat de OMPI şi încheiat în 1957 (www.wipo.int).

Numeroase ţări au adoptat clasificarea de la Nisa în scopul clasificării produselor şi serviciilor pentru înregistrarea mărcilor.

Clasificarea de la Nisa cuprinde titlurile claselor , note explicative şi o listă alfabetică a produselor şi serviciilor. Titlurile claselor descriu în termeni foarte generali natura produselor şi serviciilor conţinute în fiecare dintre cele 34 de clase de produse şi 11 clase de servicii. Pentru a vizualiza lista completă a titlurilor claselor, faceţi clic aici. Fiecare clasă are note explicative care descriu tipul de produse sau servicii incluse şi, în unele cazuri, tipul de produse neincluse într-o clasă. Lista alfabetică prezintă produse specifice şi o serie de servicii în ordine alfabetică, în fiecare caz indicând clasa corespunzătoare.

În TMclass, există descrieri ale produselor şi serviciilor marcate cu litera N. Aceasta indică faptul că termenul face parte din lista alfabetică a clasificării de la Nisa. Această indicaţie va apărea doar în datele provenind de la EUIPO.

O listă de produse şi servicii constând exclusiv în descrieri conţinute în clasificarea de la Nisa va fi acceptată ca fiind corect clasificată cu condiţia ca acestea să fie utilizate în clasa indicată de baza de date.


Lista ID

TM5 cuprinde Oficiul de Brevete şi Mărci al SUA (USPTO), Oficiul Japonez de Brevete (JPO), Oficiul Coreean de Proprietate Intelectuală (KIPO), Administraţia de Stat pentru Industrie şi Comerţ a Republicii Populare Chineze (CNIPA) şi Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO). Unul dintre proiectele din cadrul acestei colaborări este legat de lista ID.


Proiectul de armonizare

Scopul clasificării de armonizare este de a se ajunge la o practică comună de clasificare între oficiile participante, pentru a se asigura că utilizatorului i se va prezenta o singură listă de produse şi servicii în toate limbile şi un singur mod de aplicare a practicii de clasificare, putând astfel accepta şi refuza în acelaşi mod listele de produse şi servicii.

Context:

Clasificarea de la Nisa a fost instituită în principal în scopuri administrative. Aceasta a fost adoptată de numeroase oficii pentru mărci, inclusiv EUIPO, pentru clasificarea produselor şi serviciilor, în vederea înregistrării mărcilor. Atunci când un produs sau un serviciu nu apare în lista alfabetică, se utilizează o serie de norme de clasificare pentru stabilirea clasei. Deoarece aceasta face obiectul interpretării, oficiul a dezvoltat diferite practici de clasificare în ultimele decenii.

Aceste diferenţe produc confuzii, sunt dificil de înţeles de către utilizatori şi nu permit solicitanţilor să dispună de o listă clasificată unică pentru aceeaşi marcă în diverse oficii.

Ideea de armonizare a apărut în cadrul unei conferinţe TMclass din iulie 2008. Toţi participanţii au convenit că nu ar trebui să existe diferenţe de clasificare între oficii. Punctul de pornire pentru o nouă bază de date armonizată a fost stabilit de către UKIPO şi EUIPO, care au convenit asupra unei baze de date comune a produselor şi serviciilor, în limba engleză. Suedia a decis să se alăture prin utilizarea bazei de date tradusă din limba engleză în limba suedeză ca listă oficială în Suedia. Alte oficii au convenit să adopte această abordare, majoritatea oficiilor din UE manifestându-şi interesul în acest sens.

Toate oficiile europene care utilizează limba engleză ca limbă de lucru (EUIPO, Regatul Unit, Irlanda şi Malta) au adoptat lista armonizată în limba engleză.

În cele din urmă, ideea este crearea unor scenarii „fără probleme”, precum următorul: solicitanţii mărcilor utilizează o listă comună de clasificare în diferite oficii care au fost de acord să o accepte în mod oficial. Riscul de prezentare a unor obiecţii este redus pentru solicitant, iar oficiul participant se confruntă cu mai puţine cereri deficitare.

TMclass subliniază diferenţele de clasificare care persistă între oficiile participante şi va rămâne un instrument autonom valid la nivel european, întotdeauna deschis oricărui oficiu care doreşte să se alăture.

În prezent, peste jumătate din oficiile naţionale, precum şi EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală) furnizează date pentru TMclass. În curând, Oficiul Internaţional al Protecţiei Intelectuale (World Intellectual Property Office, WIPO) îşi va încorpora, de asemenea, bazele sale de date.